"Ik heb vernomen dat mijn huurwoning verkocht wordt aan iemand die er zelf in wil gaan wonen. Moet ik nu verhuizen?"
Als huurder is het belangrijk om te weten dat je rechten hebt waaronder huurbescherming, zelfs als je woning die je huurt verkocht wordt. De wet beschermt je in veel gevallen tegen ongewenste verhuizingen. In dit geval wist de nieuwe eigenaar dat er sprake was van een huurcontract. Verhuizen hoeft dus niet.
De nieuwe eigenaar van je huurwoning neemt automatisch de bestaande huurovereenkomst over. Dit betekent dat alle afspraken in jouw huidige contract geldig blijven. De enige verandering is de naam van de verhuurder.
Het is zeldzaam, maar soms staat er een clausule in het huurcontract dat je hebt ondertekend dat je akkoord gaat met beëindiging van de huur bij verkoop van de woning. Het is goed om te weten dat zo'n clausule niet rechtsgeldig is. Zelfs met zo'n bepaling in je contract blijft het principe ''koop breekt geen huur'' van kracht.
Meer weten over huurrecht? Bekijk dan snel ons overzicht met waar je de wettelijke bepalingen kunt vinden!
De nieuwe verhuurder moet minstens drie jaar wachten voordat hij een beroep kan doen op ''dringend eigen gebruik'' om jou uit de woning te krijgen. Hij was namelijk al op de hoogte van de verhuurde staat van de woning bij aankoop. Binnen deze periode kun je je succesvol verzetten tegen een eventuele opzegging.
Lees ook: Wanneer mag een verhuurder een huurder uit de woning zetten?
Na drie jaar kan de nieuwe eigenaar de huurovereenkomst onder specifieke voorwaarden beëindigen: