Hoe kan ik dubbelglas laten installeren in mijn huurwoning?

Je woont in een huurappartement en hebt gemerkt dat je stookkosten in de winter hoog oplopen vanwege slechte isolatie. Je denkt dat dubbelglas een goede oplossing zou zijn om energie te besparen. Hoe kan je dit het beste aanpakken?


Dubbelglas installeren

Overweeg je om dubbelglas te laten installeren in je huurwoning voor betere isolatie en energiebesparing? Het proces kan complex zijn, afhankelijk van de afspraken met je verhuurder en de mogelijke huurverhoging.

Uit een recente uitspraak van de kantonrechte volgt dat de verhuurder verplicht is om beter isolerend glas te plaatsen.  

Meer lezen hierover? Bekijk dan dit nieuwsartikel!

Verhuurder benaderen

Je verhuurder is (nog) niet verplicht om energiebesparende maatregelen zoals dubbelglas te nemen. Echter, je kunt altijd een verzoek indienen bij je verhuurder voor het installeren van dubbelglas. Als de verhuurder akkoord gaat, houd dan rekening met een mogelijke huurverhoging wegens renovatie.

Huurverhoging

De huurverhoging die volgt op de installatie van dubbelglas moet redelijk zijn en in verhouding staan tot de investeringskosten. Als je twijfelt over de redelijkheid van de huurverhoging, kun je binnen drie maanden na de verbetering de Huurcommissie inschakelen om te bepalen wat een redelijke huurverhoging is.

Rechtsgang

Indien de verhuurder weigert energiebesparende voorzieningen aan te brengen en je vindt dat dit wel noodzakelijk is en je woongenot aantats, kun je een rechter vragen de verhuurder hiertoe te verplichten. De rechter zal dit alleen toestaan als je bereid bent tot een huurverhoging die in redelijke verhouding staat tot de investering.

Wat is een gebrekenregeling? Je leest het hier!

Subsidies

Voor eigenaren van woningen zijn er subsidiemogelijkheden via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor isolatiemaatregelen zoals dubbelglas. Echter, als huurder ben je afhankelijk van je verhuurder om hiervoor in aanmerking te komen.