Man met hesje voert APK voor huurwoningen uit.

Woonbond wil APK voor huurwoningen

20 november 2020

Laatste update: 27 maart 2024

We vinden het allemaal heel normaal dat we onze auto’s elk jaar weer naar de garage brengen voor een Algemene Periodieke Keuring, beter bekend als de APK. We vinden het wel belangrijk dat onze auto remschijven heeft in goede staat en dat je niet op het punt staat om een klapband te krijgen, maar of ons woonhuis brandveilig is en vrij van schimmel, controleren we niet zo regelmatig. Vreemd, vindt de Woonbond. En daarom zou daar verandering in moeten komen. 

Inhoudsopgave

  Controles op schimmel in huurhuizen

  Een punt waar zeker op gecontroleerd moet gaan worden bij de vierjaarlijkse APK, is de aanwezigheid van schimmel in een huurwoning. Uit eerder onderzoek van de Woonbond bleek al eerder dat 922.500 huurwoningen hier last van hebben en dat daar lang niet altijd iets mee gedaan wordt. Vooral mensen die in een oudere (vaak vooroorlogse) huurwoning wonen, krijgen te maken met deze problemen in hun huurwoningen. Maar liefst 40 procent van de eengezinswoningen heeft een schimmelprobleem!

  Lees ook: 6 tips voor een geslaagde bezichtiging (met checklist!)

  Geen loden waterleidingen meer

  In de afgelopen jaren hebben huurders zich vaak bij de Woonbond gemeld, omdat ze zich zorgen maken over de loden waterleidingen in hun huurwoning. Ze durven soms helemaal niet meer uit de kraan te drinken en gaan naar de pomp op straat om daar water te tappen. Dit klinkt gek, maar het is de dagelijkse werkelijkheid voor veel huishoudens in Amsterdam-Noord. Ook dit soort problematiek moet geconstateerd worden door een APK, zodat huurders zich bewust worden van hun eigen huurwoning en actie kunnen ondernemen.

  Brandveiligheid

  Een ander aandachtspunt is de brandveiligheid in een huurwoning. Veruit de meeste huurwoningen hebben wel een rookmelder, maar dat helpt alleen om mensen te waarschuwen. Je wilt een brand natuurlijk veel liever voorkomen. Logisch, en daarom kan er bij een APK-keuring gekeken worden naar de bouw- en gevelregels en of de huurwoning hieraan voldoet. Dit is nog te vaak onduidelijk voor huurders en dat brengt natuurlijk wel de nodige risico’s met zich mee.

  Gang met veel rook, een brandblusser en een rookmelder

  CV-ketel

  Ook de cv-ketel moet goed onderhouden worden door de verhuurder. Huurders vinden het vaak lastig om te zien of hun ketel aan onderhoud of vervanging toe is en dat kan voor grote problemen zorgen. Jaarlijks sterven tien tot twintig mensen door een vergiftiging die veroorzaakt wordt door een slecht onderhouden of oude cv-ketel. Door de woning-APK zou dit voorkomen kunnen worden.

  Lees ook: Huurders vergeten steeds vaker deze belangrijke verzekering af te sluiten

  APK-rapport voor huurders en verhuurders

  Het belangrijkste van deze APK-keuring is dat zowel huurders als verhuurders een rapport krijgen van de belangrijke aandachtspunten. De verhuurder kan dan snel actie ondernemen en als dat niet gebeurt, dan kan de huurder ervoor kiezen om woningverbetering af te dwingen via de Huurcommissie. Er kan dan een drukmiddel gekozen worden om de verhuurder te dwingen tot het plegen van onderhoud. Op die manier moet wonen in Nederland voor iedereen veilig zijn en worden huurders zich bewust van de staat van hun huurwoning.