Woningruil

Als je wil verhuizen kun je natuurlijk op zoek gaan naar een leegstaande woning, maar je kunt ook voor woningruil kiezen. In dat geval zoek je iemand die in een woning heeft die voldoet aan jouw woonwensen en wil wonen in het type woning waar jij in woont. Jullie kunnen dan overleggen en besluiten om te ruilen van woning. Huurstunt zocht voor je uit hoe dat precies werkt.

Soorten woningruil

Je hebt een normale woningruil van mensen die beiden een aparte woning hebben en verhuizen naar de woning van de ander. Daarbij is er ook een driehoeksruil. Bij deze vorm van ruilen, zijn drie verschillende huurders (of kopers) betrokken die alle drie in een woning van een van de andere twee betrokkenen gaan wonen.

Woningruilpartner vinden

Het vinden van een woningruilpartner is niet eenvoudig. Je moet iemand vinden die net zo enthousiast is over jouw woning als jij bent over de woning van de ruilpartner. Als dit het geval is, dan kunnen jullie besluiten om het ruilvoorstel bij de verhuurders voor te leggen.

Overleg met verhuurders

Het grootste obstakel vinden de huurders vaak het overleg met de verhuurders. Als zij de woningruil afwijzen, dan kan dit voor grote teleurstellingen zorgen. In veel gevallen zal een woningcorporatie de ruil goedkeuren als de nieuwe huurder voldoet aan de eisen voor een sociale huurwoning of de inkomenseisen. Voor een sociale huurwoning mag je bijvoorbeeld niet meer verdienen dan ongeveer 40.000 euro per jaar en voor een vrije sector woning heb je vaak drie keer de huurprijs nodig als inkomen. Als de nieuwe huurder niet voldoet aan deze eisen, kan de verhuur worden afgewezen door de verhuurder.

Huurverhoging

Mocht je een woningruilpartner gevonden hebben, dan is het belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat de huurprijs kan gaan stijgen. Bij de ruil wordt er namelijk een nieuw huurcontract opgesteld, waardoor het de verhuurder vrij staat om de huurprijs te verhogen. Het kan dus maar zo dat je soms meer dan 100 euro meer moet betalen voor dezelfde woning. Hou hier rekening mee.

Afwijzing

Als je te maken krijgt met een afwijzing die volgens jou onterecht is, dan kun je overwegen om naar de rechter te stappen. Als je met goede, zwaarwegende argumenten komt, dan kan de rechter in jouw voordeel oordelen waardoor de woningruil toch mogelijk wordt. Dit heet dan een indeplaatsstelling. Het huurcontract van de ene huurder wordt dan gegeven aan de nieuwe huurder. Als dit gebeurt, dan zal er niets wijzigen in de huurvoorwaarden en zal de nieuwe huurder ook dezelfde huurprijs betalen voor de woning.