Indexeringsclausule

Een indexeringsclausule is een bepaling die vaak voorkomt in contracten, zoals een huurcontract. Vooral bij vrije sector huurwoningen zie je zo'n clausule vaak terugkomen. Het is een mechanisme dat de prijzen of bedragen die in het contract zijn vastgelegd, automatisch aanpast op basis van een bepaalde index. 

Voorbeeld van een indexeringsclausule

Anouk huurt een appartement in Rotterdam. In haar huurcontract staat een indexeringsclausule. Deze clausule koppelt de jaarlijkse huurverhoging aan de consumentenprijsindex van het CBS. Zo weet Anouk dat haar huurprijs elk jaar in lijn is met de inflatie en komt ze niet voor verrassingen te staan.

Indexeringsclausule tegen waardevermindering

In het geval van een huurovereenkomst kan een indexeringsclausule ervoor zorgen dat de huurprijs jaarlijks wordt aangepast op basis van de consumentenprijsindex. Dit betekent dat de huurprijs meestijgt met de inflatie, zodat de verhuurder zijn inkomsten kan beschermen tegen waardevermindering.

Benieuwd hoe de huurprijs wordt bepaald van een huurwoning? Lees hier meer!

Vrije sector en wettelijke huurverhoging

Bij vrije sector huurwoningen geldt de wettelijke huurverhoging niet. Doordat deze huurwoningen geliberaliseerd zijn, zijn verhuurders vrij in het bepalen van de huurverhoging. Als jij niet akkoord gaat met de voorgestelde verhoging, kan de verhuurder naar de rechter stappen om jou uit de woning te zetten.

Afspraken omtrent huurverhoging in je contract

Het is natuurlijk wel prettig om te weten waar je aan toe bent en daarom zetten verhuurders wel vaak een vaste afspraak op papier. Deze afspraken kunnen zijn in de vorm van een opslagpercentage, markthuurbepaling of een indexeringsclausule.

Nederlandse inflatiecijfers

Bij een indexeringsclausule wordt er voor de huurverhoging gekeken naar de Nederlandse inflatiecijfers. Die cijfers worden elk jaar vrijgegeven door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en zijn bij een indexeringsclausule leidend voor de huurverhoging.

Controleer je huurverhoging via het CBS

Doordat deze regel is opgenomen in het huurcontract, hoef je je geen zorgen te maken over extreme huurverhogingen waar je niet aan kunt voldoen. Bovendien kun je de huurverhoging zelf controleren via de website van het CBS. Zo weet je altijd waar je aan toe bent en ben je er zeker van dat de verhuurder de juiste prijs hanteert. Klopt de huurverhoging niet, dan kun je de verhuurder altijd op de fout aanspreken. De indexeringsclausule staat namelijk gewoon in je contract.

Particulier huren of huren via een woningcorporatie. Wat past beter bij jou? Je leest het hier!

In mijn contract staat geen indexeringsclausule, wat nu?

Er niet direct een reden tot paniek als je geen indexeringsclausule in je contract hebt staan. Kijk voordat je alarm slaat eerst of je toevallig een andere prijsbepaling in je contract hebt staan. Er kan ook uitgegaan worden van een opslagpercentage of markthuurbepaling. Staat dit er ook niet in, dan kan de verhuurder een huurverhoging doorvoeren naar wens. In dat geval kun je elk bedrag voorgeschoteld krijgen. Wel is het belangrijk dat dit voorstel redelijk is.

Check van tevoren op een indexeringsclausule 

Als je niet akkoord gaat met het voorstel, kan de verhuurder naar de rechter stappen om je uit je huis te zetten. Oordeelt de rechter dat de verhoging redelijk is, dan gaat die daarmee akkoord. Is het voorstel echter niet redelijk, dan kan de verhuurder nog overgaan tot een ander bedrag. Om deze situaties te voorkomen, is het belangrijk dat je goed onderhandelt over de algemene huurvoorwaarden. Je wilt natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan.

Lees ook: Wanneer mag een verhuurder een huurder uit de woning zetten?