Doorzonwoning

Een doorzonwoning is een specifiek type woning dat vooral in Nederland voorkomt. Het is een term die wordt gebruikt om een bepaald ontwerp van een rijtjeshuis of eengezinswoning aan te duiden. Doorzonwoningen waren met name populair in de jaren 50, 60 en 70.

Het kenmerkende van een doorzonwoning is de grote hoeveelheid glas aan zowel de voor- als achterkant van het huis. Dit ontwerp zorgt ervoor dat er veel licht door de hele woning kan komen. De naam "doorzonwoning" komt van het idee dat het licht van de ene kant van het huis rechtstreeks naar de andere kant kan "doorzomen", waardoor een heldere en lichte leefruimte ontstaat.

Vaak hebben doorzonwoningen een open indeling op de begane grond, waarbij de woonkamer en eetkamer naadloos in elkaar overlopen. De grote ramen aan de voor- en achterkant dragen bij aan een gevoel van ruimte en verbinding met de buitenwereld.

Hoewel doorzonwoningen in het verleden populair waren, zijn de bouwtrends door de jaren heen veranderd. Hedendaagse woningen hebben vaak andere ontwerpen en indelingen. Niettemin blijven doorzonwoningen een kenmerkend onderdeel van de Nederlandse architectuurgeschiedenis.

Populariteit doorzonwoningen

De populariteit van de woningen kwam vooral door de grote mate van lichtinval in de woning. Er is geen enkel donker plekje in de woonkamer, doordat zowel aan de voor- en achterkant een breed raam is geplaatst. De breedte van de doorzonwoning is vaak 6 tot 6,5 meter en de diepte tot ongeveer 9 meter. Na de jaren 70 nam de doorzonwoning in populariteit af en wilden mensen liever smalle, diepe woningen kopen en huren.Doorzonwoning

Heeft een doorzonwoning privacy?

Tegenwoordig zijn de doorzonwoningen veel minder in trek. Mensen hechten nu veel meer waarde aan privacy en om dat te krijgen in een doorzonwoning, heb je veel raambekleding nodig. Mensen kiezen daarom veel liever voor een woning met minder en vooral kleinere ramen.

Verschil eengezinswoning en doorzonwoning

Veel verschil zit er niet tussen een eengezinswoning en een doorzonwoning. Het enige verschil is dat een doorzonwoning altijd een woonkamer heeft die de volledige diepte van het huis beslaat. Op die manier heb je veel lichtinval. Bij een eengezinswoning kan de diepte opgedeeld zijn in verschillende kamers. De overeenkomsten tussen deze woningtypen zijn dat ze een trap hebben en de badkamer zich in de meeste gevallen op de eerste verdieping bevindt.

Wil je een doorzonwoning huren?

Als je graag een doorzonwoning wilt huren, dan kun je een kijkje nemen in het huuraanbod op Huurstunt. Doordat de woningen zo populair waren, zijn er veel van gebouwd en deze zijn ook in groten getale opgekocht door verhuurders. Wellicht wordt er op dit moment een mooie doorzonwoning verhuurd bij jou in de buurt.

Afbeelding: wikimedia commons