Doorzonwoning

Een doorzonwoning is een specifiek type woning dat vooral in Nederland voorkomt. Het is een term die wordt gebruikt om een bepaald ontwerp van een rijtjeshuis of eengezinswoning aan te duiden. Doorzonwoningen waren met name populair in de jaren 50, 60 en 70.

Kenmerken van een doorzonwoning

Het kenmerkende van een doorzonwoning is de grote hoeveelheid glas aan zowel de voor- als achterkant van het huis. Dit ontwerp zorgt ervoor dat er veel licht door de hele woning kan komen. De naam "doorzonwoning" komt van het idee dat het licht van de ene kant van het huis rechtstreeks naar de andere kant kan "doorzomen", waardoor een heldere en lichte leefruimte ontstaat.

Open indeling

Vaak hebben doorzonwoningen een open indeling op de begane grond, waarbij de woonkamer en eetkamer naadloos in elkaar overlopen. De grote ramen aan de voor- en achterkant dragen bij aan een gevoel van ruimte en verbinding met de buitenwereld.

Veranderingen in ontwerp

Hoewel doorzonwoningen in het verleden populair waren, zijn de bouwtrends door de jaren heen veranderd. Hedendaagse woningen hebben vaak andere ontwerpen en indelingen. Niettemin blijven doorzonwoningen een kenmerkend onderdeel van de Nederlandse architectuurgeschiedenis.

Populariteit doorzonwoningen

De populariteit van de woningen kwam vooral door de grote mate van lichtinval in de woning. Er is geen enkel donker plekje in de woonkamer, doordat zowel aan de voor- en achterkant een breed raam is geplaatst. De breedte van de doorzonwoning is vaak 6 tot 6,5 meter en de diepte tot ongeveer 9 meter. Na de jaren 70 nam de doorzonwoning in populariteit af en wilden mensen liever smalle, diepe woningen kopen en huren.

Nadelen doorzonwoning

Een van de nadelen van een doorzonwoning is de geluidsoverlast. Doordat de woonkamer zich over de gehele lengte van het huis uitstrekt, kunnen geluiden zich makkelijker door de ruimte verplaatsen, wat een nadeel kan zijn in een rijtjeshuis. Ook kan de standaard indeling van een doorzonwoning beperkend werken voor het creëren van intieme, afgescheiden ruimtes. Daarnaast kan het soms lastig zijn om meubels te plaatsen vanwege de langgerekte vorm van de kamer, vooral bij grotere meubelstukken zoals banken of kasten.

Verschil eengezinswoning en doorzonwoning

Veel verschil zit er niet tussen een eengezinswoning en een doorzonwoning. Het enige verschil is dat een doorzonwoning altijd een woonkamer heeft die de volledige diepte van het huis beslaat. Op die manier heb je veel lichtinval. Bij een eengezinswoning kan de diepte opgedeeld zijn in verschillende kamers. De overeenkomsten tussen deze woningtypen zijn dat ze een trap hebben en de badkamer zich in de meeste gevallen op de eerste verdieping bevindt.

Een straat met een traditionele Nederlandse doorzonwoning met daarnaast een rij andere doorzonwoningen.


Veelgestelde vragen over een doorzonwoning

Meer weten? beklijk dan ook eens de veelgestelde vragen over een doorzonwoning

Wil je een doorzonwoning huren?

Als je graag een doorzonwoning wilt huren, dan kun je een kijkje nemen in het huuraanbod op Huurstunt. Doordat de woningen zo populair waren, zijn er veel van gebouwd en deze zijn ook in groten getale opgekocht door verhuurders. Wellicht wordt er op dit moment een mooie doorzonwoning verhuurd bij jou in de buurt.

Heeft een doorzonwoning privacy?

Tegenwoordig zijn de doorzonwoningen veel minder in trek. Mensen hechten nu veel meer waarde aan privacy en om dat te krijgen in een doorzonwoning, heb je veel raambekleding nodig. Mensen kiezen daarom veel liever voor een woning met minder en vooral kleinere ramen.

Wat is een doorzon woonkamer?

Een doorzon woonkamer is een type woonkamer dat vaak voorkomt in Nederlandse huizen, met name in rijtjeshuizen of doorzonwoningen. Kenmerkend voor een doorzon woonkamer is dat deze zich uitstrekt over de gehele lengte van het huis, met aan beide kanten grote ramen. Hierdoor is er veel natuurlijk lichtinval en heeft de kamer meestal uitzicht op zowel de voor- als achtertuin. Het zorgt voor een lichte en luchtige ruimte, wat als zeer prettig wordt ervaren.

Wat is een Doorzonappartement?

Een doorzonappartement is een appartement dat een soortgelijke indeling heeft als een doorzon woonkamer, waarbij de leefruimte zich uitstrekt van de voorzijde naar de achterzijde van het gebouw. Dit zorgt ook hier voor veel natuurlijke lichtinval en vaak voor ruime zichtlijnen. De term 'doorzon' duidt dus op de doorgang van zonlicht door de gehele ruimte, van voor naar achter.