Vertrekpremie

In de context van het huren van een huurwoning, verwijst een vertrekpremie naar een vergoeding die de verhuurder aan de huurder betaalt als compensatie voor het beëindigen van de huurovereenkomst. Dit gebeurt vooral bij een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd, wanneer de verhuurder de huurder verzoekt om het gehuurde pand te verlaten en dus te verhuizen.

Voorbeeld van het begrip ''vertrekpremie''

Maarten en Anouk huren een appartement in Utrecht. Hun verhuurder, WoonCo, wil het complex renoveren en biedt hen €8.000 als vertrekpremie om het verhuizen te vergemakkelijken. Hoewel ze niet verplicht zijn te vertrekken vanwege huurbescherming, accepteren ze het aanbod en ondertekenen een beëindigingsovereenkomst waarin de details en de premie zijn vastgelegd.

Met deze 12 verhuistips heb jij een stressvrije verhuizing!

Wanneer heb je recht op een vertrekpremie?

Als huurder met een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd heb je huurbescherming. Dit betekent dat je niet zomaar gedwongen kan worden om de woning te verlaten. Als de verhuurder andere plannen heeft met de woning, kan hij de huurder echter wel een aanbod doen om te verhuizen. In ruil voor deze vrijwillige verhuizing kan de huurder een vertrekpremie verlangen.

Beëindigingsovereenkomst

Bij overeenstemming over de vertrekpremie wordt vaak een beëindigingsovereenkomst opgesteld. Hierin worden afspraken vastgelegd zoals de einddatum van het huurcontract en het bedrag van de vertrekpremie. Het is belangrijk dat de vertrekpremie volledig is betaald voordat je de sleutels inlevert. Zorg ervoor dat dit duidelijk in de overeenkomst staat om problemen in de toekomst te voorkomen.

Hoe hoog is een vertrekpremie?

Er is geen vastgesteld bedrag voor een vertrekpremie. De hoogte ervan hangt af van de onderhandelingen tussen de huurder en de verhuurder en de specifieke omstandigheden. Als huurder hoef je geen rekening te houden met de financiële situatie van de verhuurder. Het is aan jou om te bepalen welke compensatie je redelijk vindt in ruil voor het beëindigen van je huurovereenkomst.

Met zo min mogelijk stress verhuizen? Hier lees je hoe je dat doet!

Advies voor huurders

Het is altijd verstandig om duidelijke afspraken te maken en deze schriftelijk vast te leggen. Als je twijfelt over de voorwaarden of de hoogte van de vertrekpremie, kun je het beste juridisch advies inwinnen. Onthoud dat je als huurder rechten hebt, en het is belangrijk om deze rechten te kennen en te beschermen.