Turn Key

Verhuurders schrijven steeds vaker in woningbeschrijvingen dat hun appartement, kamer of studio turn key of sleutelklaar wordt opgeleverd. Toch is het in veel gevallen niet helemaal duidelijk wat dit precies betekent. Daarom schept Huurstunt hier graag duidelijkheid in, zodat je weet wat je kunt verwachten als een verhuurder je verzekert van een turn key oplevering van het appartement.

Wat is een turn key huurwoning?

Sommige verhuurders zijn van mening dat het gestoffeerd opleveren van een woning voldoende is om een woning turn key opgeleverd te krijgen. Hier zijn andere verhuurders het echter niet mee eens. Is het namelijk echt turn key als je zelf de meubels nog moet verhuizen? Dit is daarom ook precies de reden dat veruit de meeste verhuurders de definitie van een gemeubileerde woning aanhouden. Je hoeft dan letterlijk alleen de sleutel om te draaien om de woning te betrekken. Heel prettig als je als starter een woning wilt huren en nog geen hele inboedel hebt. Ook voor expats is het prettig, omdat ze hun meubels dan niet hoeven te verschepen. Omdat verhuurders andere definities hanteren, is het verstandig om goed te informeren naar hoe de woning wordt opgeleverd. Dit voorkomt ongemakkelijke momenten waarbij jij al een bank gekocht hebt, terwijl die al in de woning staat of andersom.

Hoeveel kost een turn key huurwoning?

Het lijkt natuurlijk heel fijn als je geen meubels meer hoeft te kopen voor een huurwoning. Dit kan fijn zijn als je van plan bent om niet lang in de huurwoning te blijven, de zogeheten short-stay woningen. Heel geschikt als je tijdelijk ergens werkt of studeert. Ook kan het fijn zijn als je verhuist naar je eerste huis. Je hoeft dan niet te investeren in een inboedel en kunt de woning zo betrekken. Natuurlijk is er wel een kostenplaatje waar je rekening mee moet houden. De meubels kosten de verhuurder immers ook geld. Gemiddeld moet je rekening houden met de volgende bedragen:

 

 Woningtype

 Geschikt voor

 Huurverhoging

 Kamer

 Studenten

 45 euro per maand

 Studio

 Studenten, expats en starters

 175 euro per maand

 Appartement

 Expats en starters

 200 euro per maand

 

Dit zijn gemiddelde huurprijs. Afhankelijk van de waarde van de meubels, kunnen deze kosten hoger uitvallen. Waar je ook rekening mee moet houden is dat de afschrijving van de meubels verrekend kan worden in de servicekosten. Afhankelijk van de duurzaamheid van de meubels, wordt de afschrijving in 5 of 10 jaar gedaan. Dit houdt in dat je elk jaar 10 tot 20 procent van de waarde van de meubels betaalt. Het is wel belangrijk dat het in het redelijke blijft. De verhuurder mag de kosten voor een hele inbouwkeuken dus niet doorberekenen, maar voor de bank bijvoorbeeld wel. Ook zal de verhuurder er rekening mee moeten houden dat er geen winst gemaakt mag worden op de servicekosten. Heb je als huurder wel het gevoel dat de verhuurder hier gebruik van maakt en de kosten niet redelijk zijn? Je kunt altijd een beroep doen op de huurcommissie. Zij zullen dan oordelen of de servicekosten die je maandelijks betaalt inderdaad terecht zijn of dat ze verlaagd moeten worden. 

Voorbeeld turn key opgeleverde huurwoning

Voorbeeld Turn Key opgeleverde woningZoals je op de foto hiernaast kunt zien, heb je bij deze woning geen aanvullend meubilair nodig. Deze woning is turn key opgeleverd. Je hoeft alleen nog maar je persoonlijke spullen mee te nemen. Zaken zoals je laptop, kleding, toiletspullen en dergelijke zijn nodig om de plek echt je eigen te maken. De woning moet minstens beschikken over een goed uitgeruste eet-, zit- en slaapkamer. Deze kamers moeten zijn voorzien van de essentiële benodigdheden, zoals een bed, bank, tafel en stoelen. De ramen moeten allemaal bekleed zijn met gordijnen, jaloezieën of een andere vorm van raamverduistering. Ook moet de huurwoning voorzien zijn van een vloer en waar zou je zijn zonder een goed uitgeruste keuken? Je hebt natuurlijk wel een goedwerkend fornuis, koelkast en vaatwasser nodig. Deze zaken zijn allemaal van belang bij het huren van een gemeubileerde huurwoning. Hou er dus rekening mee dat de huurwoning hieraan voldoet en dat je niet betaald voor een onvolledig opgeleverde huurwoning. Twijfel je aan wat de huurwoning allemaal heeft? Vraag de inventarislijst aan de verhuurder. 

Wil je een turn key huurwoning huren? Via Huurstunt kom je handig in contact met verhuurders die hun huurwoning gemeubileerd verhuren.