Turnkey of sleutelklaar 

Een sleutelklaar huis, ook wel bekend als een instapklare woning, is een woning die volledig is afgewerkt en klaar is voor bewoning zodra de sleutels worden overhandigd aan de koper. Bij een sleutelklaar huis zijn alle bouwwerkzaamheden en afwerkingen al voltooid door de bouwer of ontwikkelaar. Dit betekent dat de woning volledig is voorzien van vloeren, wandafwerking, keuken, badkamer en alle andere benodigde voorzieningen.

Geen ronovaties

De koper hoeft na de overdracht van de woning geen verdere werkzaamheden of renovaties uit te voeren om de woning bewoonbaar te maken. Een sleutelklaar huis biedt gemak en tijdsbesparing, omdat de nieuwe eigenaar direct kan intrekken zonder extra kosten en inspanningen voor afwerking of inrichting.

Wil je een turn key huurwoning huren? Via Huurstunt kom je handig in contact met verhuurders die hun huurwoning gemeubileerd verhuren. 

Hoeveel kost een turn key woning

Het lijkt natuurlijk heel fijn als je geen meubels meer hoeft te kopen voor een huurwoning. Dit kan fijn zijn als je van plan bent om niet lang in de huurwoning te blijven, de zogeheten short-stay woningen. Heel geschikt als je tijdelijk ergens werkt of studeert. Ook kan het fijn zijn als je verhuist naar je eerste huis. Je hoeft dan niet te investeren in een inboedel en kunt de woning zo betrekken. Natuurlijk is er wel een kostenplaatje waar je rekening mee moet houden. De meubels kosten de verhuurder immers ook geld. Gemiddeld moet je rekening houden met de volgende bedragen:

 Woningtype

 Geschikt voor

 Huurverhoging

 Kamer

 Studenten

 45 euro per maand

 Studio

 Studenten, expats en starters

 175 euro per maand

 Appartement

 Expats en starters

 200 euro per maand

 

Servicekosten

Dit zijn gemiddelde huurprijs. Afhankelijk van de waarde van de meubels, kunnen deze kosten hoger uitvallen. Waar je ook rekening mee moet houden is dat de afschrijving van de meubels verrekend kan worden in de servicekosten. Afhankelijk van de duurzaamheid van de meubels, wordt de afschrijving in 5 of 10 jaar gedaan.

Kosten doorberekenen

Dit houdt in dat je elk jaar 10 tot 20 procent van de waarde van de meubels betaalt. Het is wel belangrijk dat het in het redelijke blijft. De verhuurder mag de kosten voor een hele inbouwkeuken dus niet doorberekenen, maar voor de bank bijvoorbeeld wel.

Geen winst op servicekosten

Ook zal de verhuurder er rekening mee moeten houden dat er geen winst gemaakt mag worden op de servicekosten. Heb je als huurder wel het gevoel dat de verhuurder hier gebruik van maakt en de kosten niet redelijk zijn? Je kunt altijd een beroep doen op de huurcommissie. Zij zullen dan oordelen of de servicekosten die je maandelijks betaalt inderdaad terecht zijn of dat ze verlaagd moeten worden. 

Voorbeeld turn key opgeleverde huurwoning

De woning moet minstens beschikken over een goed uitgeruste eet-, zit- en slaapkamer. Deze kamers moeten zijn voorzien van de essentiële benodigdheden, zoals een bed, bank, tafel en stoelen.

  • De ramen moeten allemaal bekleed zijn met gordijnen, jaloezieën of een andere vorm van raamverduistering.
  • Ook moet de huurwoning voorzien zijn van een vloer en waar zou je zijn zonder een goed uitgeruste keuken?
  • Je hebt natuurlijk wel een goedwerkend fornuis, koelkast en vaatwasser nodig. Deze zaken zijn allemaal van belang bij het huren van een gemeubileerde huurwoning.

Hou er dus rekening mee dat de huurwoning hieraan voldoet en dat je niet betaald voor een onvolledig opgeleverde huurwoning. Twijfel je aan wat de huurwoning allemaal heeft? Vraag de inventarislijst aan de verhuurder. 

Voorbeeld Turn Key opgeleverde woning

Veelgestelde vragen over een turn key woning

Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over een sleutelklare woning.

Wat is 'turnkey' in het Nederlands?

'Turnkey' wordt in het Nederlands vertaald als 'sleutelklaar'.

Wat betekent 'turn key'?

'Turn key' duidt op een concept waarbij een project, zoals een huis of appartement, volledig af is en klaar voor gebruik op het moment van oplevering. De koper of huurder kan er meteen intrekken zonder verdere werkzaamheden te verrichten.

Wat is 'sleutelklaar'?

'Sleutelklaar' betekent dat een woning of gebouw volledig afgewerkt is bij oplevering. Dit omvat alle afwerkingen zoals schilderwerk, vloeren, en vaak ook de keuken en badkamer, zodat de nieuwe eigenaar of huurder direct kan intrekken zonder zelf iets te hoeven verbouwen of installeren.