Tuin

Een tuin is een stuk grond of een buitenruimte die is beplant met flora, zoals bloemen, struiken, bomen, kruiden en/of groenten. Meestal bedoelen we met tuin een aangelegde buitenruimte die grenst aan een privéwoning. Maar met een tuin kunnen we ook een groentetuin, een botanische tuin, een volkstuin of een decoratieve siertuin bedoelen.

Privé-eigendom

Een woonhuistuin is doorgaans privébezit en biedt bewoners een persoonlijke buitenruimte voor ontspanning en recreatie. De tuin kan worden omheind of afgeschermd met beplanting om privacy te waarborgen en een sfeer van afzondering te creëren.

Functioneel gebruik

Het ontwerp van de tuin is vaak gericht op esthetiek en visuele aantrekkingskracht, met aandacht voor bloemen, struiken, en mogelijk bomen die de buitenomgeving verfraaien. Maar baast esthetiek kan een tuin bij een woonhuis ook functionele aspecten hebben, zoals gazons voor recreatie, terrassen of patio's voor buitenactiviteiten, en mogelijk zelfs een moestuin voor eigen voedselproductie.

Onderhoud

Bewoners dragen zorg voor het onderhoud van de tuin, inclusief het maaien van het gazon, snoeien van planten, en algemene verzorging van de buitenomgeving. Milieubewuste tuineigenaren kunnen overwegen om duurzame praktijken toe te passen, zoals het gebruik van inheemse planten, compostering, en waterbesparing.

Familie- en Recreatieruimte

De tuin kan dienen als een plek voor familiebijeenkomsten, barbecueavonden, of gewoon als een rustige ruimte om buiten te zitten en te ontspannen. Voor veel mensen staat een tuin hoog op hun woningwensenlijstje.