Souterrain

Vooral in grote steden zal je de term souterrain wel vaker horen vallen, maar wat het precies is, is nog vaak onduidelijk. Nu valt een souterrain ook niet gelijk op en moet je het maar net weten als je er langs loopt. Huurstunt legt het je graag even uit, zodat je misschien zelf ooit wel een souterrain kunt gaan huren.

Wat is een souterrain?

Een souterrain is een ruimte die gedeeltelijk onder het zogeheten maaiveld ligt. Dit houdt in dat maar een gedeelte van de ruimte boven het straatniveau uitkomt. De ramen zitten daardoor hoog en het is over het algemeen een ruimte met relatief veel privacy. De ruimtes worden vaak gebruikt als keuken, klein appartement voor een student of een studeerkamer. De ruimte boven een souterrain noem je een bel-etage. Soms hoort dit deel nog bij het huis, maar het kan ook opgedeeld worden in aparte woon- of winkelruimtes.

Verschil souterrain en kelder

Net als een souterrain, ligt een kelder ook onder het maaiveld. Het grote verschil is echter dat een kelder vaak helemaal onder het maaiveld ligt en deze geen ramen meer heeft. Hierdoor is een kelder vaak ook minder geschikt als woonruimte en wordt het vaak gebruikt voor de opslag van spullen of als sportruimte.

Nadelen souterrain

Waar eigenaren van een souterrain vaak tegenaan lopen is dat de ruimtes vaak vochtig zijn. Hier kun je natuurlijk zelf veel aan veranderen, door goed te isoleren en goede vochtvangers te plaatsen, maar als dit niet gebeurd is, dan ondervind je hier als huurder vaak de nadelige gevolgen van. Informeer daarom goed bij de verhuurder, wat er gedaan is aan isolatie of overleg wat er nog kan gebeuren. Wanneer de ruimte goed geïsoleerd is, is het een heerlijk stulpje voor een starter of student.

WIl je een souterrain huren of liever een ander soort huurwoning? Kijk dan in het woningoverzicht van Huurstunt of vul bovenaan deze pagina de stad van je keuze in.