Souterrain

Een souterrain is een term die wordt gebruikt om een specifiek type kelder of ondergrondse ruimte aan te duiden. Het woord "souterrain" is afgeleid van het Franse woord "sous terrain", wat "onder de grond" betekent.

Een souterrain bevindt zich meestal direct onder het begane grondniveau van een gebouw en is gedeeltelijk bovengronds. Het kan een volwaardige verdieping zijn die aan de achterkant van het gebouw uitkomt op de tuin of een lager niveau hebben dan de rest van het gebouw.

Souterrains worden vaak gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals opslagruimte, wasruimtes, technische ruimtes of extra woonruimte. In sommige gevallen kunnen ze ook dienen als kantoorruimtes of recreatieruimtes, afhankelijk van de indeling en inrichting van het gebouw.

Het belangrijkste kenmerk van een souterrain is dat het zich gedeeltelijk of volledig onder de grond bevindt, maar toch voldoende natuurlijk licht kan ontvangen door ramen of lichtputten. Het niveau van natuurlijk licht kan echter variëren afhankelijk van de specifieke constructie en locatie van het souterrain.

Het verschil tussen een souterrain en een kelder

Hoewel de termen "souterrain" en "kelder" soms door elkaar worden gebruikt, zijn er enkele verschillen tussen beide.

Een souterrain bevindt zich meestal direct onder het begane grondniveau van een gebouw en is gedeeltelijk bovengronds. Het heeft meestal ramen of lichtputten waardoor natuurlijk licht kan binnenkomen. Souterrains worden vaak gebruikt als extra woonruimte, opslagruimte, wasruimtes of kantoorruimtes. Ze hebben meestal een normale plafondhoogte en kunnen direct toegankelijk zijn vanuit de rest van het gebouw.

Een kelder daarentegen bevindt zich volledig ondergronds. Het heeft over het algemeen geen grote ramen of lichtputten en ontvangt dus beperkt natuurlijk licht. Kelders worden meestal gebruikt voor opslag, technische ruimtes, wijnkelders of als ruimte voor installaties zoals boilers of elektrische panelen. Ze hebben vaak een lagere plafondhoogte dan de rest van het gebouw en zijn meestal alleen toegankelijk via een trap of een aparte ingang.

De nadelen van een souterrain

Waar eigenaren van een souterrain vaak tegenaan lopen is dat de ruimtes vaak vochtig zijn. Hier kun je natuurlijk zelf veel aan veranderen, door goed te isoleren en goede vochtvangers te plaatsen, maar als dit niet gebeurd is, dan ondervind je hier als huurder vaak de nadelige gevolgen van. Informeer daarom goed bij de verhuurder, wat er gedaan is aan isolatie of overleg wat er nog kan gebeuren. Wanneer de ruimte goed geïsoleerd is, is het een heerlijk stulpje voor een starter of student.

WIl je een souterrain huren of liever een ander soort huurwoning? Kijk dan in het woningoverzicht van Huurstunt of vul bovenaan deze pagina de stad van je keuze in.