Souterrain

De betekenis van souterrain is een gedeeltelijk ondergrondse ruimte in een gebouw, die nog wel ramen en soms een eigen ingang heeft. Het ligt vaak net onder straatniveau en wordt gebruikt als woon- of werkruimte. Het woord "souterrain" is afgeleid van het Franse woord "sous terrain", wat "onder de grond" betekent.

WIl je een souterrain huren of liever een ander soort huurwoning? Kijk dan in het woningoverzicht van Huurstunt of vul bovenaan deze pagina de stad van je keuze in. 

Wat is het verschil tussen een souterrain en een kelder

Hoewel de termen "souterrain" en "kelder" soms door elkaar worden gebruikt, zijn er enkele verschillen tussen beide.

  • Een souterrain bevindt zich meestal direct onder het begane grondniveau van een gebouw en is gedeeltelijk bovengronds. Het heeft meestal ramen of lichtputten waardoor natuurlijk licht kan binnenkomen. Souterrains worden vaak gebruikt als extra woonruimte, opslagruimte, wasruimtes of kantoorruimtes. Ze hebben meestal een normale plafondhoogte en kunnen direct toegankelijk zijn vanuit de rest van het gebouw.
  • Een kelder daarentegen bevindt zich volledig ondergronds. Het heeft over het algemeen geen grote ramen of lichtputten en ontvangt dus beperkt natuurlijk licht. Kelders worden meestal gebruikt voor opslag, technische ruimtes, wijnkelders of als ruimte voor installaties zoals boilers of elektrische panelen. Ze hebben vaak een lagere plafondhoogte dan de rest van het gebouw en zijn meestal alleen toegankelijk via een trap of een aparte ingang.

De nadelen van een souterrain

Waar eigenaren van een souterrain vaak tegenaan lopen is dat de ruimtes vaak vochtig zijn. Hier kun je natuurlijk zelf veel aan veranderen, door goed te isoleren en goede vochtvangers te plaatsen, maar als dit niet gebeurd is, dan ondervind je hier als huurder vaak de nadelige gevolgen van. Informeer daarom goed bij de verhuurder, wat er gedaan is aan isolatie of overleg wat er nog kan gebeuren. Wanneer de ruimte goed geïsoleerd is, is het een heerlijk stulpje voor een starter of student.

Een souterrain die leeg en kaal is met een hoog raam waar veel dicht doorheen komt.


Veelgestelde vragen over een souterrain

Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over een Souterrain.

Wat is het verschil tussen een kelder en een souterrain?

Een kelder is meestal een volledig ondergrondse ruimte, gebruikt voor opslag of als technische ruimte. Een souterrain daarentegen is gedeeltelijk ondergronds en heeft vaak ramen die uitkijken op straatniveau of een tuin, waardoor het meer geschikt is voor bewoning of werkruimtes.

Hoe hoog moet een souterrain zijn?

De hoogte van een souterrain kan variëren, maar voor comfortabel gebruik en om aan bouwvoorschriften te voldoen, wordt vaak een minimale plafondhoogte van circa 2,2 tot 2,5 meter aangehouden.

Wat is een ander woord voor souterrain?

Een alternatieve benaming voor een souterrain is "bel-étage" of "lower ground floor".

Is een souterrain een bouwlaag?

Ja, in de architectuur wordt een souterrain vaak beschouwd als een aparte bouwlaag, hoewel deze gedeeltelijk ondergronds is. In sommige gevallen kan het ook een eigen entree of specifieke functie binnen het gebouw hebben.