Penthouse

Het klinkt bij velen als een droom: een penthouse in een grote stad. Toch is het niet altijd duidelijk wat een penthouse nu precies is. Kortgezegd is een penthouse een dakappartement. Dat klinkt toch iets minder luxe, toch? Toch is dat het niet. Dit is namelijk vaak een ander soort appartement dan in de rest van het gebouw.

Waarin verschilt een penthouse van een appartement?

Het eerste en grootste verschil tussen een penthouse en een normaal appartement is dat een penthouse altijd op de bovenste verdieping te vinden moet zijn. Vaak heeft het penthouse ook een andere vorm en grootte dan een normaal appartement. Soms heeft het penthouse zelfs meerdere verdiepingen. In de jaren 20 waren penthouses erg populair in New York en werden er heel veel luxueuze penthouses gebouwd. Doordat je kon uitkijken over de New York skyline, gaven deze appartementen de koper of huurder iets wat je bij andere appartementen niet kreeg. Daarbij krijg je er soms ook een eigen dakterras bij en dat is helemaal magisch in een stad met veel hoogbouw, zoals New York.

Wat kost een penthouse?

De locatie van het penthouse is erg van belang voor de koop- of huurprijs. Soms huur je een penthouse al voor 1500 euro per maand, maar als je een penthouse in een stad als Amsterdam, Londen of New York wil huren of kopen moet je diep in de buidel tasten. In Amsterdam verkopen penthouses doorgaans niet voor prijzen onder de drie miljoen euro. Qua huur mag je ook wel rekenen op een paar duizend euro. Dan is een appartement op de middenverdieping vaak toch iets interessanter.