Penthouse

Een penthouse is een weelderige verblijfsruimte die doorgaans gesitueerd is op de hoogste verdieping(en) van een gebouw, zoals een appartementencomplex of een hotel.

De oorsprong van het woord Penthouse

Het begrip "penthouse" vindt zijn oorsprong in het Engelse woord "pent", dat "dak" betekent. Dit type woning biedt doorgaans een royaal vloeroppervlak en is voorzien van een scala aan luxueuze faciliteiten en voorzieningen, denk aan een uitgestrekt terras, een privézwembad, een sauna of een adembenemend panoramisch uitzicht op de omgeving.

Bekijk ook: Amsterdam duurste huurstad van Europa, Den Haag en Rotterdam ook in top 5.

Exclusiviteit

Penthouses worden veelal beschouwd als exclusieve en hoogwaardige woningen die ontworpen zijn voor hen die op zoek zijn naar ultiem comfort, volledige privacy en een weelderige levensstij 

Verschil tussen een penthouse en een appartement

Het eerste en grootste verschil tussen een penthouse en een normaal appartement is dat een penthouse altijd op de bovenste verdieping te vinden moet zijn. Vaak heeft het penthouse ook een andere vorm en grootte dan een normaal appartement. Soms heeft het penthouse zelfs meerdere verdiepingen. In de jaren 20 waren penthouses erg populair in New York en werden er heel veel luxueuze penthouses gebouwd. Doordat je kon uitkijken over de New York skyline, gaven deze appartementen de koper of huurder iets wat je bij andere appartementen niet kreeg. Daarbij krijg je er soms ook een eigen dakterras bij en dat is helemaal magisch in een stad met veel hoogbouw, zoals New York.

Penthouse met uitzicht over een stad

Veelgestelde vragen over een penthouse

Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over een penthouse.

Wat kost een penthouse?

De locatie van het penthouse is erg van belang voor de koop- of huurprijs. Soms huur je een penthouse al voor 1500 euro per maand, maar als je een penthouse in een stad als Amsterdam, Londen of New York wil huren of kopen moet je diep in de buidel tasten. In Amsterdam verkopen penthouses doorgaans niet voor prijzen onder de drie miljoen euro.Qua huur mag je ook wel rekenen op een paar duizend euro. Dan is een appartement op de middenverdieping vaak toch iets interessanter.

Kan een gebouw meerdere penthouses hebben?

Ja, een gebouw kan meerdere penthouses hebben. Deze bevinden zich gewoonlijk op de bovenste verdieping van het gebouw en zijn vaak luxueuzer uitgevoerd dan andere appartementen in hetzelfde gebouw. Ze kunnen meerdere units beslaan, afhankelijk van de grootte en het ontwerp van het gebouw.