Opbrengst zonnepanelen berekenen


Hoe bereken ik de opbrengst van mijn zonnepanelen?

Om de opbrengst van je zonnepanelen te berekenen, zijn er een paar factoren die je moet kennen:

 1. Het piekvermogen van je zonnepanelen: Dit is de maximale hoeveelheid stroom die je panelen kunnen opwekken onder ideale omstandigheden. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).
 2. De instralingsfactor: Dit is een factor die de hoeveelheid zonlicht op je locatie weergeeft. De instralingsfactor in Nederland varieert tussen 0,85 en 0,95.
 3. Het rendement van je zonnepanelen: Dit is het percentage van het zonlicht dat je panelen omzetten in stroom. Het rendement van zonnepanelen ligt doorgaans tussen 15% en 20%.
 4. De hellingshoek en -richting van je dak: De opbrengst van je zonnepanelen is het hoogst wanneer ze gericht zijn op het zuiden en een hellingshoek hebben van 35 graden.

Eens je deze factoren kent, kun je de opbrengst van je zonnepanelen berekenen met de volgende formule:

    Opbrengst (kWh) = Piekvermogen (Wp) x Instralingsfactor x Rendement x Correctiefactor

De correctiefactor is een factor die rekening houdt met verschillende factoren die de opbrengst van je zonnepanelen kunnen beïnvloeden, zoals schaduw, vervuiling en temperatuur. Je kunt online een correctiefactor voor jouw locatie vinden.

Een voorbeeld:

Stel je hebt 10 zonnepanelen met elk een piekvermogen van 300 Wp. Je dak heeft een hellingshoek van 35 graden en is gericht op het zuiden. De instralingsfactor voor jouw locatie is 0,90 en het rendement van je zonnepanelen is 18%. De correctiefactor is 0,95.

Dan is de opbrengst van je zonnepanelen:

Opbrengst (kWh) = 10 x 300 Wp x 0,90 x 0,18 x 0,95 = 4.752 kWh

Dit betekent dat je zonnepanelen per jaar 4.752 kWh aan stroom kunnen opwekken.

Hoeveel kWh levert een zonnepaneel op?

De hoeveelheid kWh die een zonnepaneel oplevert hangt af van verschillende factoren, waaronder:

 • Het piekvermogen van het paneel: Dit is de maximale hoeveelheid stroom die het paneel kan opwekken onder ideale omstandigheden. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).
 • De instralingsfactor: Dit is een factor die de hoeveelheid zonlicht op je locatie weergeeft. De instralingsfactor in Nederland varieert tussen 0,85 en 0,95.
 • Het rendement van het paneel: Dit is het percentage van het zonlicht dat het paneel omzet in stroom. Het rendement van zonnepanelen ligt doorgaans tussen 15% en 20%.
 • De hellingshoek en -richting van het dak: De opbrengst van zonnepanelen is het hoogst wanneer ze gericht zijn op het zuiden en een hellingshoek hebben van 35 graden.

Een gemiddeld zonnepaneel met een piekvermogen van 300 Wp levert in Nederland per jaar ongeveer 270 tot 320 kWh op.

Echter, de exacte opbrengst kan afwijken van deze schatting. De werkelijke opbrengst kan hoger of lager zijn vanwege verschillende factoren, zoals:

 • Het weer: De opbrengst van zonnepanelen is lager op bewolkte dagen dan op zonnige dagen.
 • De temperatuur: De opbrengst van zonnepanelen is lager bij hoge temperaturen.
 • Schaduw: Schaduw op de panelen kan de opbrengst aanzienlijk verminderen.
 • Vervuiling: Vervuiling op de panelen kan de opbrengst verminderen.

Om de opbrengst van jouw zonnepanelen te berekenen, kun je de volgende formule gebruiken:

Opbrengst (kWh) = Piekvermogen (Wp) x Instralingsfactor x Rendement x Correctiefactor

De correctiefactor is een factor die rekening houdt met verschillende factoren die de opbrengst van je zonnepanelen kunnen beïnvloeden, zoals schaduw, vervuiling en temperatuur. Je kunt online een correctiefactor voor jouw locatie vinden.