Hospiteren

Bij het hospiteren bezoeken verschillende mensen die interesse hebben in een beschikbare studentenkamer een studentenwoning om in aanmerking te komen voor deze kamer. Meestal gebeurt dit op een hospiteeravond. Soms worden er voor één beschikbare kamer wel vijftien kandidaten uitgenodigd. Tijdens de hospiteeravond wordt er gekeken of er een klik is. Aan het einde van de avond wordt de kamer gegund aan degene die de beste indruk heeft gemaakt. Hij of zij wordt dan de nieuwe huisgenoot van de huidige bewoners.

Nieuwe huisgenoot

Als er in een studentenwoning coöptatierecht geldt, dan mogen de achterblijvende bewoners een nieuwe huisgenoot uitkiezen als er een kamer beschikbaar is. Vaak wordt er dan een advertentie geplaatst waarop geïnteresseerden kunnen reageren. De huidige bewoners selecteren dan een aantal mensen die mogen komen hospiteren. Uit deze mensen kiezen de huurders van het studentenhuis dan een nieuwe huisgenoot.

Hospiteeravond

Tijdens de hospiteeravond kunnen de geïnteresseerde kandidaten een praatje met de huidige bewoners maken en andersom. Vaak wordt er door de bewoners van de betreffende studentenwoning gevraagd naar de hobby's, kookkunsten en het eventuele lidmaatschap van een studentenvereniging van de kandidaten. Op basis van deze gesprekken vormen de bewoners zich een indruk van de kandidaten.

Studentenhuizen organiseren vaak een hospiteeravond