Doorzonwoning

Een doorzonwoning is een type woning die vooral veel gebouwd werd in de jaren 70. Mensen wilden allemaal massaal een doorzonwoning, omdat het een heel licht type woning is. Een doorzonwoning heeft namelijk zowel ramen aan de voorzijde van de woonkamer als aan de achterzijde. Hierdoor wordt de volledige woonkamer verlicht, vandaar de naam ‘doorzonwoning’.

Populariteit doorzonwoningen

De populariteit van de woningen kwam vooral door de grote mate van lichtinval in de woning. Er is geen enkel donker plekje in de woonkamer, doordat zowel aan de voor- en achterkant een breed raam is geplaatst. De breedte van de doorzonwoning is vaak 6 tot 6,5 meter en de diepte tot ongeveer 9 meter. Na de jaren 70 nam de doorzonwoning in populariteit af en wilden mensen liever smalle, diepe woningen kopen en huren.Voorbeeld plattegrond doorzonwoning

Privacy

Tegenwoordig zijn de doorzonwoningen veel minder in trek. Mensen hechten nu veel meer waarde aan privacy en om dat te krijgen in een doorzonwoning, heb je veel raambekleding nodig. Mensen kiezen daarom veel liever voor een woning met minder en vooral kleinere ramen.

Verschil eengezinswoning en doorzonwoning

Veel verschil zit er niet tussen een eengezinswoning en een doorzonwoning. Het enige verschil is dat een doorzonwoning altijd een woonkamer heeft die de volledige diepte van het huis beslaat. Op die manier heb je veel lichtinval. Bij een eengezinswoning kan de diepte opgedeeld zijn in verschillende kamers. De overeenkomsten tussen deze woningtypen zijn dat ze een trap hebben en de badkamer zich in de meeste gevallen op de eerste verdieping bevindt.

Doorzonwoning huren?

Als je graag een doorzonwoning wilt huren, dan kun je een kijkje nemen in het huuraanbod op Huurstunt. Doordat de woningen zo populair waren, zijn er veel van gebouwd en deze zijn ook in groten getale opgekocht door verhuurders. Wellicht wordt er op dit moment een mooie doorzonwoning verhuurd bij jou in de buurt.

Afbeelding: wikimedia commons