BKR

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie, een Nederlandse organisatie die kredieten registreert. Een registratie bij het BKR geeft weer of je kredieten of leningen hebt en hoe je afbetalingsgedrag is. Dit omvat onder meer leningen voor een auto, persoonlijke leningen, en telefoonkredieten boven de €250. Deze informatie helpt kredietaanbieders bij het beoordelen van je kredietwaardigheid.

Voorbeeld van het begrip ''BKR''

Stel je voor, je wilt een nieuwe smartphone kopen op afbetaling. Het totale krediet voor de telefoon bedraagt €300. Omdat dit meer is dan €250, wordt dit telefoonkrediet geregistreerd bij het BKR. Deze registratie helpt kredietaanbieders om inzicht te krijgen in je financiële verplichtingen.

LeestipMet deze 5 tips krijg jij je woonkosten omlaag

BKR registratie opvragen

Als consument heb je het recht om kosteloos jouw BKR-gegevens op te vragen. Dit kan online via de website van het BKR, waar je na het aanmaken van een account en het doorlopen van identificatieprocedures, toegang krijgt tot je actuele kredietstatus. Hierdoor kun je zelf beoordelen hoe financiële instellingen jouw kredietwaardigheid zien en indien nodig actie ondernemen om je financiële situatie te verbeteren.

BKR en hypotheekaanvraag

Bij een hypotheekaanvraag raadplegen hypotheekverstrekkers vaak je BKR-registratie om je financiële verleden te beoordelen. Een positieve BKR-registratie toont aan dat je een betrouwbare betaler bent, wat de kans op goedkeuring van de hypotheek kan vergroten. Een negatieve registratie daarentegen kan de goedkeuring bemoeilijken, aangezien dit wijst op eerdere betalingsproblemen.

Wanneer BKR-registratie

Een BKR-registratie vindt plaats wanneer je een krediet afsluit van meer dan €250 dat langer dan één maand loopt. Ook persoonlijk aansprakelijke zakelijke kredieten boven de €1.000 worden geregistreerd. Registraties omvatten details zoals het kredietbedrag, de looptijd, en je betalingsgedrag.

Weet jij hoe je je huurbudget berekend? Ontdek het hier!

Veelgestelde vragen over het BKR

Meer weten over het BKR en de BKR-registratie? Lees dan ook eens onze veelgestelde vragen hieronder!

Heeft een BKR-registratie altijd een negatieve impact?

Nee, een positieve BKR-registratie, waarbij op tijd wordt betaald, kan juist in je voordeel werken. Het toont aan dat je betrouwbaar bent in het nakomen van je betalingsverplichtingen.

Kan ik een hypotheek krijgen met een BKR-registratie?

Dit hangt af van de aard van je registratie en de beoordeling van de hypotheekverstrekker. Een positieve registratie kan je kansen vergroten, terwijl een negatieve registratie ze kan verkleinen.

Wat moet ik doen als ik het niet eens ben met mijn BKR-registratie?

Als je het niet eens bent met je registratie, kun je het beste contact opnemen met de kredietaanbieder die de registratie heeft gedaan. Zij kunnen een correctie aanvragen bij het BKR.

Wat wordt er precies geregistreerd bij het BKR?

Het BKR registreert de soorten krediet, het geleende bedrag, de start- en einddatum van het krediet, en eventuele bijzonderheden zoals betalingsachterstanden.

Wat is een negatieve BKR-registratie?

Een negatieve BKR-registratie ontstaat bij betalingsachterstanden. Dit kan invloed hebben op toekomstige kredietaanvragen. Voorbeelden van situaties die leiden tot een negatieve registratie zijn betalingsachterstanden, afgesproken aflossingsregelingen na achterstand, of als een lening wordt opgeëist.

Wanneer BKR registratie telefoon?

Een BKR-registratie voor een telefoonkrediet vindt plaats wanneer het bedrag meer dan €250 is. Dit is een veelvoorkomende situatie bij abonnementen waarbij je de kosten van de telefoon in termijnen afbetaalt.

Hoe lang blijft BKR-registratie staan?

Een BKR-registratie blijft vijf jaar zichtbaar nadat het krediet is afgelost of als de achterstand is ingelopen. Dit geldt zowel voor positieve als negatieve registraties. Deze periode is bedoeld om een betrouwbaar overzicht te geven van iemands financiële geschiedenis.

Kan ik geld lenen zonder BKR?

Ja, het is mogelijk om geld te lenen zonder een BKR-toetsing, maar dit brengt wel bepaalde risico's en beperkingen met zich mee. Leningen zonder BKR-check worden vaak verstrekt door kredietverstrekkers die niet aangesloten zijn bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit soort leningen wordt ook wel 'minileningen' of 'flitskredieten' genoemd. Ze zijn bedoeld voor kleine bedragen en hebben vaak een korte looptijd.