Bemiddelingskosten

Bemiddelingskosten zijn extra kosten die doorberekend worden om de huurder en verhuurder aan elkaar te koppelen. Deze kosten worden betaald door degene die de opdracht gaf aan de bemiddelaar. Dit kan dus de verhuurder óf de huurder zijn. Het mag nooit zo zijn dat beiden betalen voor de bemiddeling van het bemiddelingsbureau.

Wanneer betaalt de huurder bemiddelingskosten?

Je betaalt als huurder alleen bemiddelingskosten als jij de bemiddelaar opdracht eeft om voor jou een huurwoning te zoeken. Het bureau zal in dat geval voor jou op zoek gaan naar een geschikte woning. Hier hoef je zelf niets voor te doen. Als de bemiddelaar jou uiteindelijk voorstelt bij de verhuurder en deze jou accepteert zul je na het tekenen van het huurcontract een bepaald bedrag betalen aan het bureau.

Verbod op dubbele bemiddelingskosten

Zodra het bemiddelingsbureau ook in opdracht werkt van de verhuurder en hier dus ook geld voor vraagt, mag het bemiddelingsbureau aan de huurder geen kosten vragen. Vaak regelt het bemiddelbureau dan ook de bezichtiging en het tekenen van het contract. Op dat contract staan deze onterechte bemiddelingskosten dan genoemd als administratiekosten, dossierkosten of contractskosten. Als huurder hoef je die kosten niet te betalen. Dit geldt voor alle woningen die te huur aangeboden worden. Of het hierbij gaat om een appartement of kamer, maakt niet uit.

Twijfel je?

Als je niet zeker weet of je bemiddelingskosten hoeft te betalen, kun je het bemiddelingsbureau vragen of hij ook in opdracht werkt van de verhuurder. Vaak zie je dit wel doordat het bureau het aanspreekpunt is en de contractuele zaken regelt. Als je onterecht bemiddelingskosten hebt betaald, kun je dit terugvragen bij het bemiddelingsbureau. Dit kan tot 5 jaar na ondertekening van het huurcontract.