Bemiddelingskosten

Bemiddelingskosten zijn kosten die in rekening worden gebracht door een bemiddelingsbureau of makelaar bij het huren van een huis. Deze kosten dekken de diensten die het bureau of de makelaar verleent om de huurovereenkomst tot stand te brengen tussen de huurder en de verhuurder.

Voorbeeld van bemiddelingskosten

Stel je voor, je bent op zoek naar een huurwoning en schakelt een makelaar in om je hierbij te helpen. De makelaar vindt een geschikte woning, regelt de bezichtiging en helpt bij de onderhandelingen. Voor deze diensten rekent de makelaar een bedrag. Deze kosten zijn de bemiddelingskosten. Het is belangrijk om te weten dat als de makelaar ook bemiddelingskosten aan de verhuurder vraagt, jij deze niet dubbel hoeft te betalen. Dubbele bemiddelingskosten zijn verboden.

Snel een huurwoning vinden? Bekijk dan ook eens onze 9 onmisbare tips!

Wat valt onder bemiddelingskosten?

Bemiddelingskosten kunnen verschillende elementen omvatten, zoals het zoeken naar geschikte huurwoningen, het regelen van bezichtigingen, het opstellen van de huurovereenkomst en het doen van de administratieve afhandeling. Deze kosten worden meestal uitgedrukt als een percentage van de maandelijkse huur of als een vast bedrag.

Wanneer betaalt de huurder bemiddelingskosten?

Je betaalt als huurder alleen bemiddelingskosten als jij de bemiddelaar opdracht geeft om voor jou een huurwoning te zoeken. Het bureau zal in dat geval voor jou op zoek gaan naar een geschikte woning. Hier hoef je zelf niets voor te doen. Als de bemiddelaar jou uiteindelijk voorstelt bij de verhuurder en deze jou accepteert zul je na het tekenen van het huurcontract een bepaald bedrag betalen aan het bureau.

Verbod op dubbele bemiddelingskosten

Zodra het bemiddelingsbureau ook in opdracht werkt van de verhuurder en hier dus ook geld voor vraagt, mag het bemiddelingsbureau aan de huurder geen kosten vragen. Alleen de verhuurder betaald dan bemiddelingskosten.

Onterechte bemiddelingskosten op je contract

Vaak regelt het bemiddelbureau ook de bezichtiging en het tekenen van het contract. Op dat contract staan onterechte bemiddelingskosten soms genoemd als administratiekosten, dossierkosten of contractskosten. Als huurder hoef je die kosten niet te betalen. Dit geldt voor alle woningen die te huur aangeboden worden. Of het hierbij gaat om een appartement of kamer, maakt niet uit.

Lees ook: 6 Tips voor een geslaagde bezichtiging!

Twijfel je?

Als je niet zeker weet of je bemiddelingskosten hoeft te betalen, kun je het bemiddelingsbureau vragen of het ook in opdracht werkt van de verhuurder. Officieel mogen er alleen kosten op huurders verhaald worden als daar een tegendienst voor de huurder tegenover staat. Vraag dus schriftelijk per mail naar deze kosten zodat het bewijs zwart op wit staat. Als je onterecht bemiddelingskosten hebt betaald, kun je dit terugvragen bij het bemiddelingsbureau. Dit kan tot 5 jaar na ondertekening van het huurcontract.