Wat is een huurbeding en wanneer is dit van toepassing?

Stel, Mark heeft een woning gekocht met een hypotheek. Na een paar jaar krijgt hij een baan in het buitenland en besluit hij zijn woning in Nederland te verhuren. Mark gaat ervan uit dat dit geen probleem is en regelt een huurder voor zijn woning. Echter, in zijn hypotheekakte staat een huurbeding. Wat betekent dit?


Huurbeding

Een huurbeding is een clausule in de hypotheekakte van een woning die bepaalt dat de woning niet verhuurd mag worden zonder toestemming van de hypotheekverstrekker. Dit beding is relevant in situaties waarin de eigenaar van een woning met een hypotheek deze wil verhuren.

Vraag jij je af of je je huis mag verhuren? Lees dan ook eens deze blog!

Verhuur van de woning

Als een huiseigenaar besluit zijn woning te verhuren, moet hij eerst toestemming vragen aan de hypotheekverstrekker. Zonder deze toestemming kan de verhuur in strijd zijn met het huurbeding.

Verkoop van een verhuurde woning

Als een verhuurde woning wordt verkocht, kan het huurbeding gevolgen hebben voor de verkoopbaarheid. Kopers kunnen terughoudend zijn om een verhuurde woning te kopen als dit in strijd is met het huurbeding.

Executieverkoop

Bij een gedwongen verkoop (bijvoorbeeld bij betalingsachterstanden) kan het huurbeding een rol spelen. De aanwezigheid van huurders kan de waarde van de woning beïnvloeden en de verkoop bemoeilijken.

Verzekering en waarde van de woning

Sommige hypotheekverstrekkers stellen het huurbeding in om de waarde van de woning te beschermen, aangezien verhuurde woningen soms minder goed onderhouden worden.

Wil je een huis verhuren met een hypotheek? Lees dan snel meer in deze blog!

Overtreding huurbeding

In geval van overtreding van het huurbeding kan de hypotheekverstrekker eisen dat de verhuur wordt beëindigd of in extreme gevallen de hypotheek opeisen, wat kan leiden tot een executieverkoop van de woning. Het is daarom belangrijk om altijd de voorwaarden van de hypotheekovereenkomst na te leven en de nodige toestemming te vragen bij verhuurplannen.