Kan de vorige huurder vragen om overnamekosten?

"Ik ben net verhuisd naar een nieuwe huurwoning en de vorige huurder wil dat ik betaal voor de overname van de gordijnen en de lampen. Is dit gebruikelijk en moet ik dit accepteren?"


Als nieuwe huurder kom je soms in de situatie dat de vorige huurder vraagt om overnamekosten voor bepaalde zaken in de woning. Het is belangrijk om te weten wat je rechten zijn in deze situatie en hoe je hiermee om kunt gaan.

Wat zijn overnamekosten?

Overnamekosten zijn bedragen die de vorige huurder kan vragen voor zaken die zij in de woning achterlaten en die jij als nieuwe huurder kunt gebruiken. Dit kan gaan om roerende zaken zoals meubels, gordijnen, of een wasmachine.

Vrijwillige overname

Belangrijk om te weten is dat het overnemen van deze zaken altijd vrijwillig is. Je bent als nieuwe huurder niet verplicht om deze zaken over te nemen of de gevraagde overnamekosten te betalen. Doe je dit niet, dan is het aan de vorige verhuurder om de roerende zaken te verwijderen voor je komst.

Voor het eerst een woning huren? Duik dan snel in deze blog!

Roerende versus onroerende zaken

Het is essentieel om het verschil tussen roerende en onroerende zaken te begrijpen. Roerende zaken zijn niet vast aan de woning, zoals meubels en gordijnen. Onroerende zaken, zoals een ingebouwde keuken of een vastgezette vloer, worden beschouwd als onderdeel van de woning en kunnen niet los worden overgenomen.

Gebruik een overnameformulier

Als je besluit roerende zaken over te nemen, is het aan te raden dit vast te leggen in een overnameformulier. Hierop noteer je welke zaken je overneemt en tegen welke prijs, ondertekend door zowel jou als de vorige huurder.

Geen overnamekosten voor onroerende zaken

Je hoeft dus nooit overnamekosten te betalen voor onroerende zaken zoals een vloer of badkuip, ook al heeft de vorige huurder deze onroerende zaken zelf geïnstalleerd. Onroerende zaken worden na het vertrek van de vorige huurder, automatisch onderdeel van het eigendom van de verhuurder. Ze maken ook onderdeel uit van je huurcontract.

Lees ookWoning huren in 2024: dit gaat er veranderen

Advies bij twijfel

Als je twijfelt over de aard van de zaken of de geëiste overnamekosten, is het verstandig juridisch advies in te winnen. Dit kan bij een huurdersvereniging of het Juridisch Loket.