Heeft mijn verhuurder de verantwoordelijkheid om mijn badkamer te renoveren?

 

Sandra woont in een huurappartement waar de douche lekt en het toilet vaak verstopt raakt door oude leidingen. Ze vraagt haar verhuurder om renovatie, aangezien deze problemen wijzen op slijtage. Is de verhuurder hier wel verantwoordelijk voor?


Essentiële voorzieningen

De verantwoordelijkheid van een verhuurder voor het renoveren van een douche en toilet hangt af van de staat van deze voorzieningen en de oorzaak van eventuele problemen. In het algemeen is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud en de goede staat van de woning, inclusief essentiële voorzieningen zoals een douche en toilet.

LeestipOnderhoud huurwoning: wie doet wat?

Groot onderhoud en reparaties

De verhuurder is meestal verantwoordelijk voor groot onderhoud en reparaties. Als de douche of het toilet defect is of ernstige gebreken vertoont door slijtage of ouderdom, is het de verantwoordelijkheid van de verhuurder om deze te repareren of te renoveren.

Normale slijtage 

Voor problemen die ontstaan door normale slijtage, is de verhuurder verantwoordelijk om deze te verhelpen. Als de schade aan de douche of het toilet is veroorzaakt door de huurder, dan is het meestal de verantwoordelijkheid van de huurder om dit te repareren.

Wettelijke verplichtinge

De verhuurder heeft de wettelijke verplichting om ervoor te zorgen dat de woning voldoet aan bepaalde basiseisen van bewoonbaarheid. Als de staat van de douche of het toilet hier niet aan voldoet, moet de verhuurder dit aanpakken. Het is ook belangrijk om het huurcontract te raadplegen. Hierin kunnen specifieke afspraken staan over onderhoud en renovaties.

Bekijk ook eens: Aan welke eisen moet een huurwoning voldoen?

Overleg met verhuurder

Als je vindt dat je douche of toilet gerenoveerd moet worden en dit valt onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder, is het aan te raden dit eerst met hen te bespreken. Als je er niet uitkomt met de verhuurder, kun je juridisch advies inwinnen of contact opnemen met een huurdersvereniging, zoals de huurcommissie, voor verdere ondersteuning.