Een kanaal in Haarlem met een rondvaartboot en typisch Nederlandse huizen aan de zijkanten.

Om deze 7 redenen wil je wonen in Haarlem

20 februari 2024

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Haarlem, een stad die vaak wordt overschaduwd door zijn beroemde buur, Amsterdam, heeft een eigen, unieke aantrekkingskracht als woonplaats. Met een rijke geschiedenis, prachtige architectuur en een levendige cultuur, heeft Haarlem de charme van de grote stad en de gezelligheid van een dorp. Met een gezellig historisch centrum, beroemde musea en het strand op een steenworp afstand, is Haarlem niet voor niks een populaire woonbestemming. Ontdek waarom ook jij wilt wonen in deze prachtige stad in Noord-Holland.

Inhoudsopgave

    1. De rijke geschiedenis en cultuur van Haarlem

    Haarlem, een stad met diepe wortels in de middeleeuwen, is beroemd om zijn rijke historie en culturele erfgoed. Bekend als een centrum van kunst tijdens de Gouden Eeuw, huisvestte Haarlem beroemde schilders zoals Frans Hals, wiens nalatenschap nog steeds te bewonderen is in het naar hem vernoemde museum en de prachtige Grote Kerk. De stad is ook uniek vanwege zijn pittoreske hofjes, prachtige architectuur en culturele festiviteiten zoals het Bloemencorso en Haarlem Jaz. 

    De daken van verschillende gebouwen in Haarlem met een blauwe lucht op de achtergrond.

    2. Cultuur en evenementen in Haarlem

    De culturele agenda van gemeente Haarlem is gevuld met diverse festivals en evenementen, waaronder het jaarlijkse Haarlem Jazz & More, dat muziekliefhebbers uit het hele land aantrekt. De lokale theater- en muziekpodia, zoals de Stadsschouwburg en het Patronaat, bieden een breed scala aan voorstellingen. Deze levendige culturele scène maakt Haarlem niet alleen een historische, maar ook een hedendaags cultureel centrum.

    Wat zijn de populairste Nederlandse steden om in te wonen? Check het hier!

    3. Bezienswaardigheden van Haarlem

    Haarlem, een stad rijk aan bezienswaardigheden, nodigt uit tot ontdekking. Centraal staat de imposante Grote of Sint-Bavokerk, bekend om zijn prachtige orgel en indrukwekkende architectuur. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Frans Hals Museum en het Teylers Museum, het oudste museum van Nederland met een unieke collectie kunst en wetenschappelijke artefacten.

    De kerktoren van de St. Bavo kerk in Haarlem met een grijze lucht op de achtergrond

    Ontspanning van de stadsdrukte

    De historische hofjes, zoals het Hofje van Bakenes, bieden een vredige ontsnapping aan de stadsdrukte. Voor een levendige marktervaring is de Grote Markt niet te missen, terwijl de Molen de Adriaan een pittoresk uitzicht over de rivier het Spaarne biedt. Voor ontspanning zijn de schilderachtige hofjes en het nabijgelegen strand van Bloemendaal perfecte locaties.

    Molen de Adriaan in Haarlem aan de rivier het Spaarne met een strakblauwe lucht

    4. Culinaire ervaringen in Haarlem

    In Haarlem valt er veel te beleven, waarbij de Haarlemse bierbrouwerijen een bijzondere trekpleister vormen. Bierliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij lokale brouwerijen zoals de Jopenkerk, een kerk omgebouwd tot brouwerij en restaurant, waar traditionele recepten gecombineerd worden met moderne smaken. De historische binnenstad biedt daarnaast uitstekende mogelijkheden voor culinair genieten in de vele restaurants en cafés.

    5. Winkelen in Haarlem

    Van de charmante Gouden Straatjes, bekend om hun boetieks en speciaalzaken, tot de grotere winkelstraten zoals de Grote Houtstraat, biedt Haarlem voor ieder wat wils. Unieke, onafhankelijke winkels staan zij aan zij met bekende ketens, waardoor een mix van persoonlijke en commerciële winkelervaringen ontstaat. Of je nu op zoek bent naar mode, antiek, boeken of lokale delicatessen, Haarlem biedt een rijk scala aan winkelmogelijkheden.

    De Grote Markt van Haarlem met verschillende groepjes mensen die over het plein wandelen.

    Waarom je wilt wonen in Haarlem

    Haarlem is een gewilde woonplaats vanwege zijn praktische voordelen en leefbaarheid. De stad biedt een diversiteit aan woonmogelijkheden, van charmante historische appartementen in het centrum tot moderne eengezinswoningen en huurwoningen in de rustigere wijken.

    6. Goede voorzieningen

    Haarlem staat bekend om zijn goede voorzieningen, zoals kwalitatief hoogstaande scholen, uitgebreide winkelmogelijkheden, en een scala aan gezondheids- en sportfaciliteiten. Daarnaast heeft de stad een prachtige historische binnenstad met vele horecagelegenheden, terrasjes, museum en bijzondere monumenten.

    Lees ook: Zó kun je reageren op een huurwoning + voorbeeldbrief.

    7. Gunstige ligging

    In een huurwoning in Haarlem geniet je van het beste van twee werelden: de nabijheid van Amsterdam en Schiphol, zonder de constante drukte. De Noord-Hollandse hoofdstad biedt een centrale locatie die niet alleen dicht bij grootstedelijke voorzieningen ligt, maar ook vlakbij geliefde kustplaatsen zoals Bloemendaal en Zandvoort. Dit maakt Haarlem een ideale keuze voor diegenen die het stedelijke leven willen combineren met de rust van een kleinere stad en de ontspanning van het strand.

    Witte duinen en strand dichtbij Haarlem met een lichte lucht op de achtergrond.

    Prijzen van huurwoningen in Haarlem

    Het vinden van een huurwoning in Haarlem kan een uitdaging zijn, vooral gezien de populariteit en de relatief hoge huurprijzen van de stad. Haarlem wordt vaak gezien als een kostbare stad om in te wonen, deels vanwege zijn aantrekkelijke ligging, historische charme, en goede voorzieningen. De huurprijzen in Haarlem liggen over het algemeen hoger dan het landelijk gemiddelde in Nederland, maar zijn nog steeds lager in vergelijking Amsterdam.

    Huurwoning vinden in Haarlem met Huurstunt

    Bij Huurstunt vindt je het hele actuele aanbod aan huurwoningen in Haarlem beschikbaar van particuliere verhuurders in Nederland op één overzichtelijke plek. Zo hoef jij niet allemaal verschillende websites in de gaten te houden en ben je direct op de hoogte van het actuele aanbod aan huurwoningen in Nederland. Met onze handige zoekfilters kun je eenvoudig een huurhuis in Haarlem vinden die aan jouw woonwensen voldoen.

    De bovenkant van verschillende huurwoningen in Haarlem in typisch Nederlandse architectuur.

    Competitieve huurmarkt

    De huurmarkt in Haarlem is competitief, dus het is belangrijk om snel te reageren op beschikbare woningen en flexibel te zijn in je eisen. Overweeg ook nabijgelegen gebieden buiten het stadscentrum, waar de huurprijzen vaak iets lager liggen, maar waar je nog steeds kunt profiteren van de voorzieningen en charme van Haarlem. Met de nieuwsbrief van Huurstunt ben jij als een van de eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod!

    Meer informatie over wie wij zijn en hoe Huurstunt werkt, lees je hier!

    Reageren met een Premium Account

    Wil je een stapje verder gaan en profiteren van alle voordelen bij het zoeken van een huurwoning? Kies dan voor het Premium Account. Hiermee kun je direct in contact komen met potentiële huurders, dankzij de toegankelijke contactformulieren. Bovendien krijgen Premium leden voorrang bij nieuwe woningaanbiedingen, zodat je altijd een stapje voor hebt op de concurrentie. Als kers op de taart kunnen nieuwe leden het Premium Account de eerste 14 dagen gratis uitproberen!

    Terug naar het overzicht