Woonhuis

Je hebt in Nederland allerlei verschillende typen woningen, maar wat nu precies het verschil is tussen al deze woningen is vaak onduidelijk. Zo kan het zijn dat je een kamer, appartement of woonhuis wil gaan huren. In dit begrip leggen wij uit wat een woonhuis is, hoeveel het kost en hoe je een woonhuis moet verzekeren.

Wat is een woonhuis?

Een woonhuis is een zelfstandig vrij pand dat bedoeld is om in te wonen. Dit houdt in dat je alle onderdelen van het pand in eigen beheer hebt. Je hoeft dus geen hal, gang of portiek te delen met andere bewoners. Een verschil tussen een woonhuis en een appartement is dat je bij een appartement altijd te maken hebt met boven-, zij- en/of onderburen. Bij een woonhuis heb je alleen zijburen.

Verzekeringen woonhuis

Welke verzekeringen je nodig hebt voor je woning is afhankelijk van of je gaat huren of kopen. Bij een huurhuis heb je enkel een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering nodig. Bij kopen komen er meer verzekeringen kijken. Zo heb je dan ook een overlijdensrisicoverzekering nodig en een woonlasten-, kapitaal- en opstalverzekering nodig.

Kosten woonhuis

De kosten van een woonhuis verschillen per locatie. Bij een sociale huurwoning kun je bij een een- tot tweepersoonshuishouden rekenen op een huurprijs van maximaal 607,46 euro. Voor een meerpersoonshuishouden ligt deze huurprijs op gemiddeld 651,03 euro. In de vrije sector liggen deze gemiddelde huurprijzen een stuk hoger. Voor een woonhuis betaal je daar gemiddeld 1.036 euro. Deze woningen zijn in een jaar gemiddeld 4 procent duurder geworden.

Woonhuis huren?

Wil jij graag een woonhuis huren? Bij Huurstunt vind je woonhuizen in alle prijsklassen. Zoek dus snel een woning die bij jou past en kom in contact met de verhuurder.