Huurgewenning

Soms besluit een verhuurder een woning te slopen en moet de huidige huurder verhuizen. Als je daar als huurder mee akkoord gaat, dan heb je recht op verhuiskostenvergoeding. Daarbij kun je in sommige gevallen ook vragen om een huurgewenningsregeling. Wat dat precies is en hoe dit werkt, zocht Huurstunt voor je uit.

Wat is huurgewenning?

Huurgewenning houdt in dat je na renovatie of verplichte verhuizing naar een woning van dezelfde verhuurder in etappes kunt wennen aan een nieuwe huurprijs. Dit kun je vragen als je huurprijs met meer dan € 50 euro per maand stijgt. Je betaalt de eerste € 50 euro altijd zelf, maar de restprijs kan in percentages bij de huurprijs gevoegd worden. Zo betaal je bijvoorbeeld in het eerste je 25 procent van de verhoging, in het tweede jaar 75 procent van de verhoging en in jaar drie pas het volledige bedrag. Hoe dit precies vormgegeven wordt is aan jou en de verhuurder om af te spreken.

Huurgewenning volgens de wet

Als je denkt recht te hebben op huurgewenning, heb je het helaas mis. In de wet is namelijk niets opgenomen over een huurgewenningsperiode. Je zult hier dus zelf afspraken over moeten maken met de verhuurder. Veel woningcorporaties hebben een Sociaal Plan, waarin staat dat je als huurder recht hebt op een huurgewenningsperiode als je noodgedwongen moet verhuizen. Bij een particuliere verhuurder, zul je hierover in gesprek moeten gaan met de verhuurder.