Huren

Er komt een moment in eenieders leven dat er besloten moet worden waar en hoe je wilt gaan wonen. Of je nu vertrekt uit je ouderlijk huis of gewoon toe bent aan een nieuwe woning, maakt hierbij niet uit. Je zult belangrijke beslissingen moeten maken om erachter te komen welk woningtype geschikt is voor jou.

Wat is huren?

Voordat je belangrijke beslissingen kunt maken, is het van belang dat je weet wat huren precies inhoudt. Huren betekent dat je woont in een huis waarvan iemand anders de eigenaar is. Om het huis te mogen gebruiken ga je een huurcontract aan en betaal jij maandelijks een vast bedrag aan de zogeheten verhuurder. De verhuurder kan een woningcorporatie zijn of een particulier persoon die een extra woning heeft. De verhuurder is verantwoordelijk voor het grote onderhoud van de woning, waardoor jij deze kosten niet op je dak krijgt. Je weet dus dat je enkel de maandelijkse kosten hoeft te betalen en dat onverwachte kosten opgevangen worden door de verhuurder. Pas wel op voor zogeheten huisjesmelkers. Deze verhuurders onderhouden hun huizen slecht en vragen te veel geld voor de woning. Of jij te veel betaalt kun je handig berekenen aan de hand van het puntenstelsel van de Rijksoverheid.

Kopen of huren?

De belangrijkste vraag die je jezelf nu moet gaan stellen is: wil ik kopen of huren? Je hoort eigenlijk altijd dat kopen veel voordeliger is dan huren en in principe is dat ook zo. Je ‘gooit immers geen geld weg’. Bij huren ben je het maandelijkse huurbedrag iedere dag kwijt en dat is bij kopen niet het geval. Dit krijg je weer terug als je je huis verkoopt. Toch is kopen niet voor iedereen een goed idee. Als jij geen vast contract hebt en nog niet zeker weet waar je je uiteindelijk voor een langere tijd wil vestigen kun je beter kiezen voor een huurcontract. De stelregel is daarom: ga kopen als je zeker weet dat je situatie minimaal de komende vijf jaar hetzelfde blijft. Heb je die zekerheid niet? Ga dan liever huren. Van een huurcontract kom je in de regel veel eenvoudiger af dan van een hypotheek.

Woning huren

Als jij besluit dat het voor jou toch handiger is om een woning te huren, kun je bij Huurstunt snel en eenvoudig een woning vinden. Zonder dat je hoeft te betalen, kun je hier het aanbod van heel veel aangesloten makelaars vinden. Zo kun je precies zien wat het woningaanbod is in jouw regio. Vervolgens kun je handig selecteren of je een kamer, studio of appartement wilt huren. Hierdoor krijg je altijd aanbod te zien dat bij jouw wensen past. Om ook nog per mail op de hoogte gehouden te worden, kun je je aanmelden voor de Huurstunt nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief wordt precies aangepast op jouw woonwensen, zodat je enkel aanbod in je mailbox krijgt waar je ook echt iets aan hebt. Zo wordt het vinden van een woning steeds makkelijker!