Heb ik vanwege zwangerschap recht op voorrang bij het toewijzen van een woning?

"Ik ben erachtergekomen dat ik zwanger ben en daarom zijn mijn vriend en ik op zoek naar een huurwoning. Ik heb gehoord dat ik voorrang kan krijgen op een huurwoning nu ik zwanger bent. Is dit waar?"


Nee, in Nederland bestaat er geen algemene wetgeving die zwangere vrouwen automatisch voorrang geeft bij het toewijzen van huurwoningen. Voorrang bij het toewijzen van sociale huurwoningen wordt meestal bepaald door het puntensysteem en urgentiecriteria van de betreffende woningcorporatie of verhuurder.

Meer weten? Deze mensen krijgen voorrang op een huurwoning

Informeer bij de gemeente

Het is raadzaam om contact op te nemen met de desbetreffende verhuurder of woningcorporatie om hun specifieke voorwaarden en beleid te achterhalen. In sommige gevallen kunnen persoonlijke omstandigheden, zoals zwangerschap, wel als argument worden gebruikt om in aanmerking te komen voor urgentie, maar dit kan per situatie verschillen. 

Particulier huren of een woningcorporatie: wat past bij jou?

Vind een huurwoning met Huurstunt

In de meeste gevallen zul je dus gewoon door moeten zoeken. In de sociale huursector zijn er vaak lange wachttijden. Daarom kun je overwegen om een woning te huren in de particuliere sector. Bij Huurstunt vind je een zo actueel en volledig mogelijk aanbod aan huurwoningen in Nederland. Wij wensen jullie heel veel succes met de zoektocht naar een nieuwe huurwoning!