Kan mijn verhuurder de servicekosten aanzienlijk verhogen zonder reden?

Bij het ondertekenen van je huurcontract stond er dat de maandelijkse servicekosten €50 bedragen. Plotseling ontvang je een brief van je verhuurder waarin staat dat de servicekosten stijgen naar €100 per maand, zonder verdere uitleg of onderbouwing. Mag dat zomaar?


Servicekosten verhogen

Nee, een verhuurder kan de servicekosten niet zomaar aanzienlijk verhogen zonder geldige reden. In Nederland zijn de regels rondom servicekosten vrij strikt. 

LeestipMet deze kosten moet jij rekening houden bij het huren!

Onderbouwing van kosten

De verhuurder moet de servicekosten kunnen onderbouwen. Dit betekent dat er een duidelijke verklaring moet zijn voor elke verhoging van de servicekosten, zoals stijgende kosten voor onderhoud, schoonmaak, of energieverbruik in gemeenschappelijke ruimtes.

Jaarlijkse afrekening

De verhuurder is verplicht om jaarlijks een overzicht te geven van de werkelijke kosten. Als blijkt dat je te veel hebt betaald, moet het teveel betaalde bedrag worden teruggestort. Als de kosten hoger waren dan verwacht, mag de verhuurder dit in rekening brengen, maar dit moet wel goed onderbouwd worden.

Wijziging in de overeenkomst 

Een significante verhoging van servicekosten zou idealiter onderdeel moeten zijn van een nieuwe overeenkomst of een bijgewerkte overeenkomst, waar je als huurder mee akkoord moet gaan.

Meer weten? Dit zijn jouw rechten en plichten als huurder

Bezwaar maken

Als huurder heb je het recht om bezwaar te maken tegen een onredelijke verhoging van de servicekosten. Dit kan eerst rechtstreeks bij de verhuurder en eventueel bij de Huurcommissie als het niet opgelost wordt.