Wat moet ik doen als ik geen WOZ-beschikking heb ontvangen?

Stel, je bent huurder van een appartement. Je hebt vernomen dat de WOZ-waarden van belang kunnen zijn voor onder andere de maximaal toegestane huurprijs van sociale huurwoningen, en je bent daarom geïnteresseerd in de WOZ-waarde van jouw huurwoning. Echter, je hebt nog geen WOZ-beschikking van de gemeente ontvangen. Wat nu?


WOZ-beschikking

Een WOZ-beschikking is een jaarlijks document van de gemeente waarin de Waardering Onroerende Zaken (WOZ) van een pand staat vermeld. Deze waarde, bepaald door de gemeente, is de geschatte marktwaarde van een woning of bedrijfspand. De WOZ-waarde is belangrijk voor het berekenen van belastingen zoals de onroerendezaakbelasting.

Meer weten over de WOZ-waarde? Bekijk dan eens deze uitleg!

Stappen ondernemen

Als je geen WOZ-beschikking hebt ontvangen voor je huurwoning, zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen:

  1. Contact opnemen met de gemeente: De eerste stap is om contact op te nemen met de gemeente waar je woont. De WOZ-beschikkingen worden doorgaans jaarlijks door de gemeente verzonden. Informeer bij de gemeente waarom je geen WOZ-beschikking hebt ontvangen. Het kan een administratieve fout zijn of een probleem met de postbezorging.

  2. Controleren van adresgegevens: Zorg ervoor dat je adresgegevens correct zijn geregistreerd bij de gemeente. Als er een fout in de adresregistratie zit, kan dit de reden zijn dat je geen WOZ-beschikking hebt ontvangen.

  3. Aanvragen van een kopie: Als de WOZ-beschikking wel is verstuurd maar je deze niet hebt ontvangen, kun je de gemeente vragen om een kopie van de beschikking.

 Meer over de WOZ-waarde en het puntenstelsel weten? Lees dan snel Zo bereken je de maximale huurprijs van een huurwoning.

Belang van WOZ-waarde voor huurders

Hoewel de WOZ-waarde voornamelijk van belang is voor eigenaren van onroerend goed, kan deze ook invloed hebben op huurders, bijvoorbeeld in relatie tot de huurprijs van sociale huurwoningen. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de WOZ-waarde van je huurwoning.

Bezwaar maken

Als je het niet eens bent met de vastgestelde WOZ-waarde, kun je binnen een bepaalde termijn na ontvangst van de beschikking bezwaar maken. Dit is echter alleen van toepassing als je de WOZ-beschikking al hebt ontvangen.