Een vrouw zittende aan een tafel

Antikraak: tijdelijk wonen in leegstaand pand

13 juni 2017

Laatste update: 22 maart 2024

Overal om je heen zie je lege woningen en gebouwen. In grote steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, maar ook steeds vaker daarbuiten. Lege huizen, scholen, kantoorgebouwen, kazernes... Het is bijna triest om te zien. Vaak staan er te-koop-borden in de tuin, maar er gaat veel tijd overheen voordat de panden daadwerkelijk verkocht zijn. Tegenwoordig is er een prima oplossing voor deze tijdelijk leegstaande ruimtes.

Inhoudsopgave

    Wat is anti kraak wonen

    Anti-kraak wonen is een term die wordt gebruikt in Nederland en sommige andere Europese landen om een specifieke vorm van vastgoedgebruik te beschrijven.

    Het concept houdt in dat leegstaande panden, meestal eigendom van woningcorporaties, projectontwikkelaars of andere vastgoedeigenaren, tijdelijk worden bewoond door 'anti-kraak' bewoners om te voorkomen dat het pand wordt gekraakt door krakers.

    Een vrouw staat in een oud gebouw met houten meubels.

    Wat zijn antikraak woningen

    Antikraak is een huurvorm van leegstaande huizen en gebouwen waarbij je als tijdelijke huurder het ware het terrein "bewaakt". Dit betreft over het algemeen woningen die al langere tijd te koop staan en leeg zijn. Verhuurders willen geen krakers in hun panden en daarom wordt een gebouw vaak als tijdelijke woonruimte verhuurd als antikraak.

    De voordelen van antikraak wonen

    Er zijn vele voordelen aan antikraak huren van woningen in Nederland. Antikraak is goedkoop huren voor een antikraak bewoner. Over het algemeen wordt deze vorm van huren vaak gebruikt door studenten en artiesten. Dat de huurprijzen laag zijn is voor sommige mensen een reden om ook na hun studie antikraak te blijven wonen.

    Antikraak in Amsterdam

    Vrij logisch, want kijk maar eens wat een (studenten)flat in de stad tegenwoordig kost! De gemiddelde student kan dit niet opbrengen. Artiesten huren vaak antikraak, omdat de ruimtes groot en ruim zijn. Bovendien kan degene die antikraak woont de ruimte ook als atelier of galerij benutten. Er zijn veel bureau's die antikraak woningen aanbieden. Deze zijn voornamelijk te vinden in bijvoorbeeld Amsterdam.

    Een tijdelijke huurder vinden

    Antikraak wonen heeft dus zo z'n voordelen. Verhuurders kunnen hun leegstaande pand laten bewonen door tijdelijke huurders en huurders zijn goedkoper uit dan bij het huren van andere woonruimte zoals een appartement. Bovendien wonen antikraakbewoners soms op een unieke locatie.

    Er staat tegenover dat er in een kraakpand duidelijke huisregels zijn en dat verhuurders een flexibele instelling verwachten van antikraakbewoners.

    Een Aziatische man die short stay huurt

    Nadelen van antikraak huren

    Natuurlijk heeft anti kraak huren ook zo zijn nadelen. Je hebt bij antikraak bijvoorbeeld geen enkele vastigheid. Antikraak-huurders krijgen als zij een kraakpand huren geen huurovereenkomst, maar een bruikleenovereenkomst.

    Vervalling van wettelijke huurbescherming

    Hierdoor vervalt je recht op de wettelijke huurbescherming. De opzegtermijn is voor beide partijen bij antikraak wonen van zeer korte duur: vaak maar twee weken tot een maand.

    De verhuurprijs bestaat uit nutsvoorzieningen

    Officieel is de huurprijs van antikraak huren opgebouwd uit alleen de nutsvoorzieningen. Echter houden niet alle verhuurders zich hieraan en komen er vaak onbeduidende administratiekosten bij, waardoor er voor de antikraak woning alsnog een soort van huur betaald wordt.

    Een ander groot nadeel is dat de woningen vaak in slechte staat zijn en de faciliteiten soms te wensen overlaten.

    Keurmerk leegstandbeheer

    Om de negatieve effecten van leegstaande panden tegen te gaan, zoals verloedering en criminaliteit, wordt steeds vaker gebruik gemaakt van leegstandbeheer. Organisaties die zich hiermee bezighouden, kunnen zich onderscheiden door het behalen van het 'keurmerk leegstandbeheer'. Dit keurmerk garandeert dat de organisatie op een verantwoorde en professionele manier omgaat met het beheer van leegstaande panden, met als doel niet alleen leegstand tegen te gaan, maar ook de leefbaarheid en veiligheid in de omgeving te verbeteren. Dit draagt bij aan een positieve ontwikkeling van de buurt en biedt tegelijkertijd een tijdelijke oplossing voor het woningtekort.

    Waar wordt het meest antikraak gehuurd?

    In Nederland zijn er verschillende plaatsen waar veel antikraakwoningen te vinden zijn. De grootste concentratie van antikraakwoningen is te vinden in grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Dit komt omdat hier veel leegstand is door bijvoorbeeld veranderende bedrijfseconomische omstandigheden.

    Wat voor soort gebouwen zijn vaan antikraakwoningen?

    Antikraakwoningen zijn vaak te vinden in bijzondere panden, zoals oude schoolgebouwen, kantoorgebouwen of fabriekshallen. Ook zijn er antikraakwoningen te vinden in oude fabrieksgebouwen en schoolgebouwen in de kleinere steden en dorpen.

    Tijdelijke woonruimte huren

    Misschien wil jij ook graag tijdelijk een woning huren tegen een lage prijs. Ben je geïnteresseerd in antikraak huren? Kijk dan snel op Huurstunt.

    Ook op Huurstunt staan ook woningen die verhuurd worden als antikraak tegen minimale prijzen. In het woningaanbod op Huurstunt staan meer dan tienduizend woningen. Hier zitten ook zeker antikraak woningen tussen.