Kan ik een tussenmuur verwijderen in mijn huurwoning als ik dat wil?

 

Laura wil in haar huurappartement een open keuken creëren door een tussenmuur te verwijderen. Heeft ze toestemming van de verhuurder nodig als ze zo'n verandering wil doorvoeren in haar huurwoning?


Ingrijpende verandering

Het verwijderen van een tussenmuur in een huurwoning is een ingrijpende verandering en mag niet zonder meer worden gedaan. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

  1. Toestemming van de verhuurder: Je hebt altijd voorafgaande schriftelijke toestemming nodig van de verhuurder om structurele veranderingen aan te brengen, zoals het verwijderen van een muur. Doe je dit zonder toestemming, dan kun je juridische problemen krijgen en verantwoordelijk worden gesteld voor de kosten van het herstel.
  2. Structuur van het gebouw: Een tussenmuur kan een dragende muur zijn, wat betekent dat het verwijderen ervan de structuur van het gebouw kan beïnvloeden. Dit vereist de expertise van een bouwkundige.
  3. Herstel bij vertrek: Zelfs als je toestemming krijgt om de muur te verwijderen, kan de verhuurder eisen dat de woning bij vertrek in de originele staat wordt hersteld, wat aanzienlijke kosten met zich mee kan brengen.
  4. Bouwvergunning: Voor het verwijderen van een muur kan ook een bouwvergunning vereist zijn van de gemeente, vooral als het een dragende muur betreft.
  5. Kosten: Alle kosten die gepaard gaan met het verwijderen en eventueel later herstellen van de muur zijn doorgaans voor jouw rekening.

Meer weten? Bekijk ook eens: Wat mag je veranderen aan je huurwoning?

Overleg is cruciaal

Het is dus cruciaal om eerst alles goed te overleggen met je verhuurder en eventueel professioneel advies in te winnen voordat je overgaat tot het verwijderen van een tussenmuur in je huurwoning.