Wanneer is de verhuurder verplicht een nieuwe badkamer te plaatsen?

"Nick huurt een woning maar zijn badkamer heeft schimmel en vochtproblemen. Kan hij de verhuurder verplichten om een nieuwe badkamer te plaatsen?"


Wanneer een nieuwe badkamer nodig is

Een badkamer gaat doorgaans 20 tot 25 jaar mee. Regelmatig onderhoud kan deze periode verlengen, maar intensief gebruik kan ook leiden tot een kortere levensduur. Echter, als er ernstige gebreken zijn zoals schimmel, lekkages of structurele schade, kan vervanging eerder noodzakelijk zijn. Woningcorporaties en gemeenten zijn verplicht een badkamer te renoveren wanneer de gebreken de veiligheid en het comfort van de woning beïnvloeden.

Meer weten? Check ons handige overzicht met wettelijke bepalingen over het huurrecht.

Tekenen van gebreken

Een badkamer in slechte staat kan verschillende gebreken vertonen die zowel de functionaliteit als de hygiëne aantasten. Het is belangrijk om deze problemen tijdig te signaleren en te melden aan de verhuurder. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende tekenen van gebreken in een badkamer:

  • Schimmel en vochtproblemen: Schimmelvorming op muren en plafonds door slechte ventilatie of lekkages. Vochtplekken die wijzen op lekkende leidingen of gebrekkige afdichting.
  • Lekkages: Water dat doorsijpelt uit kranen, douchekoppen of leidingen. Plassen water op de vloer zonder duidelijke oorzaak.
  • Beschadigde tegels en voegen: Loszittende of gebroken tegels. Uitgebrokkelde voegen die niet meer waterdicht zijn.
  • Verouderde apparatuur: Roestvorming op metalen onderdelen zoals kranen en douchekoppen. Functionele problemen met toiletten, douches of wastafels die niet eenvoudig te repareren zijn.
  • Verouderd sesign en comfort: Verouderde inrichting die niet meer aan moderne standaarden voldoet. Gebrek aan comfortvoorzieningen zoals vloerverwarming of inloopdouches.

Verantwoordelijkheid van de verhuurder 

De verhuurder is verplicht om de woning in een bewoonbare staat te houden, wat inhoudt dat ernstige gebreken die de veiligheid en gezondheid van de bewoners beïnvloeden, moeten worden aangepakt. De kosten voor vervanging of renovatie van de badkamer zijn doorgaans voor de rekening van de verhuurder of woningcorporatie, vooral als de gebreken niet te wijten zijn aan slecht gebruik door de huurder.

Let op! Klein onderhoud zoals schoonmaken en kleine reparaties kunnen onder de verantwoordelijkheid van de huurder vallen. Lees deze blog voor meer informatie over onderhoud.

Hoe kun je de verhuurder verplichten om de badkamer te vervangen?

Het kan soms een uitdaging zijn om je verhuurder te overtuigen de badkamer te vervangen. Door een gestructureerde aanpak kun je je kansen vergroten. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

  • Documenteer gebreken: Maak foto’s van de problemen zoals schimmel, lekkages en andere schade. Houd een logboek bij van wanneer en hoe vaak je de gebreken hebt gemeld.
  • Meld de gebreken officieel: Stuur een aangetekende brief of e-mail naar je verhuurder waarin je de problemen beschrijft en verzoekt om reparatie of vervanging.
  • Wettelijke procedures: Als de verhuurder niet reageert, kun je juridische stappen overwegen zoals contact opnemen met een huurcommissie of juridische hulp inschakelen.
  • Huurcommissie: Dien een klacht in bij de Huurcommissie als de verhuurder nalatig blijft. De Huurcommissie kan besluiten dat de verhuurder verplicht is om de reparaties uit te voeren.