Moet mijn verhuurder de kosten dekken voor een sleutelservice?

Stel je bent de selutel van je huurwoning kwijtgeraakt en moet een nieuwe sleutel laten maken. De kosten bedragen 100 euro. Moet jij dit betalen of de verhuurder?


Kosten van de sleutelservice

In Nederland zijn de kosten voor groot onderhoud, zoals buitenschilderwerk of het vervangen van een cv-ketel, voor rekening van de verhuurder. Als huurder ben je verantwoordelijk voor het dagelijkse onderhoud, zoals het vervangen van een wc-bril of een leertje in de kraan. Sleutels vallen onder klein onderhoud en zijn doorgaans de verantwoordelijkheid van de huurder. Dit betekent dat als je een sleutelservice nodig hebt, bijvoorbeeld voor het bijmaken van sleutels, de kosten gewoonlijk voor jouw rekening komen.

Meer weten? Lees dan ook: Onderhoud huurwoning: wie doet wat?

Uitzonderingen

Het is de verantwoordelijkheid van de verhuurder om adequaat hang- en sluitwerk te voorzien in de huurwoning. Als huurder kun je aanspraak maken op vergoeding van kosten voor het openbreken van de deur als gevolg van nalatigheid door de verhuurder in het onderhouden van het slot. Het is echter belangrijk dat je bewijs hebt, zoals e-mails of brieven, waarin je eerder de aandacht van de verhuurder hebt gevraagd voor het defecte slot. Bij het indienen van een verzoek voor terugbetaling van de kosten, kun je verwijzen naar deze eerdere communicatie over het vervangen van het versleten slot.