Hoe lang mag een huis onbewoond blijven volgens de wet?

"Ik ben een jaar op reis geweest en nu heeft de gemeente contact opgenomen over mijn leegstaande woning. Wat zijn de regels hiervoor?"


Als je voor een langere periode weg bent, is het belangrijk om de regels te kennen rondom het leeg laten staan van je huis. In verband met de woningcrisis hebben sommige gemeenten hun beleid omtrent leegstand namelijk aangepast.

Leegstand en gemeentelijke verschillen

In Nederland kan de regelgeving over leegstand van woningen per gemeente verschillen. Elke gemeente heeft de mogelijkheid om eigen regels en beleid te hanteren rondom leegstaande woningen.

Situatie in Amsterdam als voorbeeld

Als voorbeeld: in de Gemeente Amsterdam mag een woning maximaal 6 maanden leegstaan zonder melding. Na deze periode moet de leegstand gemeld worden bij de gemeente. Dit is echter specifiek voor Amsterdam en kan in andere gemeenten anders zijn.

Meer informatie over leegstand:

Meldplicht en de gevolgen

In sommige gemeenten, zoals Amsterdam, ben je verplicht om leegstand na 6 maanden te melden. Het niet naleven van deze meldplicht kan resulteren in boetes, die aanzienlijk kunnen zijn.

Raadpleeg je eigen gemeente

Het is daarom essentieel om de specifieke regels en voorschriften van je eigen gemeente te raadplegen over dit onderwerp. Dit zorgt ervoor dat je correct handelt volgens de lokale regels en weet waar je aan toe bent.