Tips voor het reageren op huurwoningen

Het kan best spannend zijn om een reactie te versturen naar een verhuurder, want wat zet je in zo’n bericht en hoe zorg je ervoor dat je een goede eerste indruk achterlaat? Het kan fijn zijn om wat op weg geholpen te worden en daarom maakte Huurstunt een lijst met tips. Zo schrijf je voortaan de leukste reacties en word je hopelijk vaak uitgenodigd voor een bezichtiging.

Aandacht verdelen

De reden dat het voor velen zo lang duurt om een huurwoning te vinden, is dat ze hun pijlen richten op één huurwoning. Ze gaan dan zitten afwachten tot de verhuurder reageert, maar laat zo’n reactie lang op zich wachten. In de tussentijd kunnen er al veel leuke huurwoningen verhuurd zijn en die heb je dan allemaal gemist.

Zorg er dus voor dat je je ogen goed openhoudt, zodat je leuke huurwoningen niet mist en schrijf vooral berichten naar verschillende verhuurders. Op die manier vind je hopelijk snel een leuke huurwoning.

Goed lezen

Vaak worden vragen al beantwoord in de omschrijving van de huurwoning. Zaken als huurprijs, oppervlakte en huurvoorwaarden worden dan vaak al genoemd. Lees de advertenties dus goed door om zo te voorkomen dat je onnodig vragen gaat stellen.

Reageer bovendien alleen op woningen waarbij jij voldoet aan de gestelde eisen. Verhuurders wijken hier bijna nooit vanaf en de kans dat je een huurwoning mag huren waarvoor jij niet voldoet, is klein.

Controle is belangrijk

Een goede eindcontrole kan het verschil maken. Reacties met spelfouten worden vaak in verband gebracht met slordige mensen. Verhuurders willen liever geen sloddervossen in hun huurwoningen, dus de kans dat je afvalt is groot. Zorg er dus voor dat je reactie foutloos is. Laat de reactie desnoods lezen door iemand die goed is in taal.

Ook is het van belang dat je jezelf goed beschrijft in je reacties. Vertel de huurbaas altijd wat over jezelf. Denk hierbij aan dingen, zoals:

  • Motivatie
  • Leeftijd
  • Karaktereigenschappen
  • Werk/opleiding
  • Huisdieren
  • Inkomen

Dit zijn allemaal dingen die doorslaggevend kunnen zijn bij het kiezen van een huurder. Zorg er dus voor dat je reactie al deze zaken bevat. Let er bovendien op dat je altijd een juist e-mailadres en/of telefoonnummer noemt in je reactie. De verhuurder zal deze gebruiken om je uit te nodigen. Controleer deze gegevens dus goed en let goed op of je mailtjes binnenkrijgt.

Eisen is afwijzen

In veel gevallen vinden verhuurders het niet leuk als huurders veeleisend zijn. Probeer daarom zinnen met ‘ik wil’ en ‘ik moet’ te vermijden. Verhuurders kiezen dan vaak voor iemand anders en dat is natuurlijk zonde. Ook is het van belang dat je beleefd blijft tegen verhuurders.

Als een verhuurder besluit om iemand anders te kiezen voor een woning, is dat natuurlijk teleurstellend. Toch kun je beter vriendelijk dan boos reageren, want in veruit de meeste gevallen bezit een verhuurder meerdere woningen. Het kan dus ook maar zo zijn dat een verhuurder je nog mailt met een ander aanbod als jij laat zien dat je altijd vriendelijk en beleeft blijft.

Bekijk ook: Is mijn reactie verstuurd?