Hoe kan ik hulp krijgen als ik mijn energierekening niet kan betalen?

Sara woont in een appartement en heeft onlangs haar baan verloren. Ze vindt het moeilijk om rond te komen. Wanneer de nieuwste energierekening binnenkomt, realiseert ze zich dat ze deze niet volledig kan betalen. Wat nu?


Energierekening niet betalen

Als je de maandelijkse energierekening niet betaalt, ontvang je eerst een herinnering en daarna een aanmaning van je energieleverancier. Blijft betaling uit, dan kunnen er extra incassokosten in rekening worden gebracht. Uiteindelijk kan dit leiden tot afsluiting van je energievoorziening en overdracht van de vordering aan een incassobureau.

LeestipWie betaalt de energierekening in een huurwoning?

Hulp bij betalen energierekening

Als je moeite hebt met het betalen van je energierekening, zijn er verschillende opties en hulpbronnen beschikbaar:

  1. Neem Contact op met je Energieleverancier: Als eerste stap is het belangrijk om contact op te nemen met je energieleverancier. Veel bedrijven bieden betalingsregelingen of uitstel van betaling aan voor klanten die tijdelijk financiële problemen hebben.
  2. Energie Toeslag: In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor een energietoeslag van de overheid of van lokale instanties. Deze toeslag is bedoeld om huishoudens met een lager inkomen te helpen hun energierekeningen te betalen.
  3. Schuldhulpverlening: Als je bredere financiële problemen hebt, kan schuldhulpverlening een optie zijn. Organisaties zoals gemeentelijke kredietbanken of maatschappelijk werk kunnen hulp bieden bij het beheren van schulden, inclusief energierekeningen.
  4. Energiebesparende Maatregelen: Overweeg ook om energiebesparende maatregelen te treffen in je woning, wat op de lange termijn kan helpen om de kosten te verlagen. Sommige gemeenten bieden subsidies of advies voor energiebesparing.

 Wil je weten welke maatregelen je kan nemen? Lees dan ook eens: Hoe huurders zich kunnen wapenen tegen energiearmoede.

Bijzondere Bijstand

 Als je een bijzonder laag inkomen hebt, kun je in sommige gevallen in aanmerking komen voor bijzondere bijstand van de gemeente voor het betalen van noodzakelijke kosten zoals energierekeningen. Het is belangrijk om proactief te zijn en zo snel mogelijk actie te ondernemen als je problemen voorziet met het betalen van je rekeningen.