Hoe oud is mijn huis?

Het achterhalen van de leeftijd van je huurwoning kan verrassende inzichten geven in de geschiedenis en het karakter van je huis. Hieronder vind je vijf manieren om erachter te komen hoe oud je huis is!


1. Raadpleeg het bouwjaar in je huurcontract

Het bouwjaar van je woning kun je vaak vinden in het huurcontract of andere documenten. Als deze informatie ontbreekt, kun je het ook rechtstreeks aan je verhuurder vragen. Ook de woningcorporatie (als je in de sociale sector huurt) is een goede bron voor deze gegevens.

2. Gebruik de BAG-viewer

Een handige en gratis tool is de BAG-viewer (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) op de website van het Kadaster. Hiermee vind je gemakkelijk het bouwjaar van je huis.

RelevantWelk energielabel heeft mijn huurwoning?

3. Vraag het aan de buren

Soms weten de langzittende buren meer over de bouwhistorie van je wijk. Hun herinneringen kunnen waardevolle aanvullingen zijn op je zoektocht.

4. Onderzoek in archieven

Voor meer gedetailleerde informatie over je huis kun je terecht bij gemeentearchieven of historische verenigingen. Deze bronnen bewaren vaak waardevolle documenten over de ontwikkeling van woningen in jouw regio.

Leestip15x Inspirerende woonwijken in Nederland

5. Schakel een bouwkundig expert in

Voor een grondige analyse van de leeftijd van je woning, kan een bouwkundig expert waardevolle inzichten bieden. Deze professionals zijn gespecialiseerd in bouwstijlen en technieken die in de loop der jaren zijn gebruikt.