Wanneer is mijn huis gebouwd 

Als bewoner van een huurwoning ben je misschien nieuwsgierig naar de leeftijd van je huis. Het is interessant om te weten hoe oud je woning is en welke geschiedenis erachter schuilgaat. Gelukkig zijn er verschillende manieren om erachter te komen hoe oud je huis is. In deze tekst vind je een aantal handige methoden die je kunt gebruiken om de leeftijd van je woning te achterhalen.

Raadpleeg het bouwjaar

De meest directe manier om erachter te komen hoe oud je huis is, is door het bouwjaar te raadplegen. Dit kun je doen door het huurcontract, de koopakte of andere documenten met betrekking tot de woning te controleren.

Deze documenten bevatten vaak informatie over het bouwjaar van de woning. Als je het bouwjaar niet kunt vinden, kun je contact opnemen met de verhuurder of de woningcorporatie om meer informatie te krijgen.

Check de BAG-viewer

Op de website van het Kadaster kun je in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)-viewer gebruiken om het bouwjaar van je woning te vinden. Je kunt hierin handig zoeken in de zoekbalk en hiermee de gegevens van je woning bekijken. Dit is een gratis dienst.

Vraag het aan de buren

Een andere manier om de leeftijd van je huis te achterhalen, is door te praten met je buren. Buren die al lange tijd in de buurt wonen, kunnen mogelijk informatie hebben over de bouwgeschiedenis van de woningen in de omgeving. Ze kunnen je vertellen wanneer de huizen zijn gebouwd en wellicht hebben ze zelfs herinneringen aan de bouwperiode. Dit kan je waardevolle inzichten geven in de ouderdom van je woning.

Doe onderzoek in archieven

Als je meer gedetailleerde informatie wilt over de geschiedenis van je huis, kun je onderzoek doen in archieven. Gemeentearchieven, bouwarchieven en historische verenigingen kunnen waardevolle documenten en informatie bewaren over de bouw en ontwikkeling van woningen in jouw regio.

Door deze archieven te raadplegen, kun je mogelijk achterhalen wanneer je huis is gebouwd en wellicht zelfs informatie vinden over de oorspronkelijke architect en eventuele verbouwingen in latere jaren.

Schakel een bouwkundig expert in

Als je echt grondig onderzoek wilt laten doen naar de leeftijd van je woning, kun je overwegen om een bouwkundig expert in te schakelen. Deze professionals hebben kennis van bouwstijlen, materialen en technieken die door de jaren heen zijn gebruikt.

Ze kunnen je helpen om de ouderdom van je woning nauwkeurig vast te stellen door middel van bouwkundige inspecties en analyse. Dit kan vooral handig zijn als je een oudere woning huurt waarvan de exacte bouwgeschiedenis moeilijk te achterhalen is.