Kan ik aanspraak maken op huurgewenning na sloop van mijn woning?

Stel, je woont in een huurwoning in Amsterdam die gesloopt gaat worden. Je betaalt momenteel een maandhuur van €700. De woningcorporatie biedt je een vervangende woning aan, maar de huur van deze nieuwe woning is €850 per maand. Mag je dan huurgewenning aanvragen?


Huurgewenning

Ja, je kunt aanspraak maken op huurgewenning na de sloop van je woning, afhankelijk van de lokale regelgeving en de voorwaarden van je huurovereenkomst. In Nederland is huurgewenning een regeling die bedoeld is om huurders financieel te compenseren als ze door sloop of renovatie moeten verhuizen naar een duurdere woning.

Meer weten over huurgewenning? Bekijk dan ook eens deze uitleg!

Voorbeeld uitgelegd

In het geval van het voorbeeld kan huurgewenning van toepassing zijn. De woningcorporatie of de gemeente Amsterdam kan een regeling hebben waarbij ze een deel van het verschil in huurprijs compenseren voor een bepaalde periode. Bijvoorbeeld, ze kunnen aanbieden om €100 van de extra €150 voor de eerste twee jaar te vergoeden, om de financiële last van de verhuizing en de hogere huur te verzachten.

Doel van huurgewenning

 Het hoofddoel is om huurders financieel te ondersteunen die door geen fout van hen in een duurdere woning terechtkomen. Dit kan gebeuren als hun oorspronkelijke woning wordt gesloopt of grondig gerenoveerd.

Bekijk ook: Wanneer mag een verhuurder een huurder uit de woning zetten?

Contact opnemen met de gemeente

De exacte voorwaarden en bedragen kunnen verschillen per gemeente en woningcorporatie. Het is daarom belangrijk om contact op te nemen met je verhuurder of de lokale gemeente voor specifieke informatie over jouw situatie. Deze kunnen je informeren over de beschikbaarheid van huurgewenning, de aanvraagprocedure en de hoogte van de vergoeding.