Een rivier met een brug en een kerk in Breda op de achtergrond. Prachtig landschap met historische architectuur.

Dit is waarom je wilt wonen in Breda

23 januari 2024

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Welkom in het hart van Noord-Brabant, waar geschiedenis en gezelligheid hand in hand gaan. Breda staat bekend om haar warme, gastvrije sfeer, prachtige historische centrum en bourgondische levensstijl. Van indrukwekkende oude gebouwen, tot gezellige restaurants en cafés, hier ademt elke straat karakter. Ontdek niet alleen waarom Breda een stad is om te zien, maar vooral een plek is waar je wilt wonen.

Inhoudsopgave

    Geschiedenis en cultuur van Breda

    Breda, opgericht in de 12e eeuw als een versterkte nederzetting, heeft een rijke geschiedenis. Het Kasteel van Breda, gebouwd in de 14e eeuw, de thuisbasis voor de Nassau-familie, waaronder Willem van Oranje. De stad was het decor van de Vrede van Breda in 1667, wat het einde van de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog betekende. Gedurende de eeuwen groeide Breda uit tot een welvarende handelsstad, met de Grote Markt als historisch middelpunt.

    Gotische kerk van Breda gefotografeerd van onderaf.

    In het levendige stadscentrum vindt je niet alleen geschiedenis, maar ook een eclectische mix van kunst, muziek en evenementen, zoals het Breda Jazz Festival, Carnaval en BredaPhoto Festival. De Bourgondische levensstijl, vind je terug in de verschillende gezellige cafés en restaurants. Ook is de stad een broedplaats van creativiteit met verschillende met kunstgalerijen en culturele hotspots. 

    Lees ook: Wat zijn de populairste Nederlandse steden om in te wonen?

    Bezienswaardigheden in Breda

    In Breda zijn er verschillende bezienswaardigheden die de geschiedenis en levendige cultuur van de stad laten zien. Een wandeling door de historische binnenstad brengt je bij de Grote Markt. Hier staat de Grote Kerk, een indrukwekkend gotisch gebouw uit de 15e eeuw. Verder is het Kasteel van Breda ook een bezoekje waard. Deze vertelt het verhaal van de Nassau-familie en is nu de thuisbasis van de Koninklijke Militaire Academie.

    Een strak blauwe lucht met het kasteel van Breda op de voorgrond omringd door water en bomen.

    Wanneer je wilt ontsnappen uit de drukte, biedt het Begijnhof een rustige plek met karakteristieke huisjes en een groene binnenplaats. Daarnaast kun je voor moderne cultuur terecht bij het Chassé Theater; dé plek, met evenementen, films en voorstellingen. Bovendien neemt het Stedelijk Museum je mee op een reis door de geschiedenis van de stad.

    Lees ook: Welke vloer mag ik leggen in een huurwoning?

    Culinaire ervaringen

    Het stadscentrum begroet je met een overvloed aan gezellige cafés, knusse eetgelegenheden en hoogwaardige restaurants die de Bourgondische levensstijl van de stad en de gastvrije sfeer weerspiegelen.

    Op de Grote Markt en in zijstraten vind je een divers aanbod aan smaken, van lokale lekkernijen tot internationale keukens. Bovendien vindt je op de wekelijkse markten en in lokale speciaalzaken, verse producten en ambachtelijke lekkernijen.

    Een glas rosé op een terras in de zon in Breda.

    Winkelen in Breda

    In de sfeervolle straten van Breda vindt je een mix van bekende winkelketens en unieke boetiekjes. De stad beschikt over verschillende winkelstraten zoals de Ginnekenstraat en de Veemarktstraat. Of je nu op zoek bent naar modieuze kleding, ambachtelijke producten, of vintage pareltjes, Breda heeft voor elk wat wils.

    Lees ook: Deze drie verzekeringen zijn onmisbaar voor huurders.

    Wonen in Breda

    Wonen in Breda betekent genieten van een stad die het beste van beide werelden biedt: de historische charme van het centrum en de gezellige restaurants, cafés en knusse eetgelegenheden. Of je nu wilt wonen in het historische centrum, dicht bij de sfeervolle Grote Markt of juist in een van de groene wijken net buiten het centrum, Breda biedt diverse mogelijkheden.

    Een zandweg in het bos, omringd door bomen.

    Daarnaast nodigt het Mastbos uit tot ontspannen wandelingen in een groene omgeving. Met uitstekende verbindingen naar steden als Tilburg, Rotterdam en Antwerpen, heeft Breda, bovendien, een gunstige ligging.

    Huurwoningen vinden in Breda met Huurstunt

    Of je nu huurwoning zoekt in de oude stadswijk Zandberg, een appartement in de binnenstad, of liever eengezinswoningen net buiten het centrum, bij Huurstunt ben je op de juiste plek. Bij ons vind je een zo volledig en actueel mogelijk aanbod aan huurwoningen in Breda. Met onze handige zoekfilters kun jij snel en overzichtelijk het aanbod aan woningen vinden die voldoen aan jouw wensen.

    Een straat in Breda met historische woningen.

    Wil jij een huis huren in Breda? Dan ligt de gemiddelde huurprijs voor een woning rond de 1400 euro per maand. Met onze nieuwsbrief ben jij als eerste op de hoogte van het aanbod en kun je als een van eersten reageren.

    Terug naar het overzicht