Studentenhuisvesting

Studentenhuisvesting verwijst naar woonfaciliteiten die specifiek zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de huisvestingsbehoeften van studenten. Deze accommodaties zijn vaak gelegen in de buurt van onderwijsinstellingen, zoals universiteiten en hogescholen, en zijn bedoeld om studenten een geschikte en vaak betaalbare plek te bieden om te wonen tijdens hun studieperiode.

Ga jij op kamers? Dit is alles wat je moet weten voor als je op jezelf gaat wonen.

Grote vraag

Ieder jaar starten duizenden nieuwe studenten uit binnen- en buitenland met hun opleiding aan een Nederlandse hogeschool of universiteit. Het merendeel van de Nederlandse studenten gaat tijdens de studie voor het eerst op zichzelf wonen. De komende jaren zal de vraag naar studentenhuisvesting verder toenemen.

Verschillende type studentenwoningen

Wanneer je gaat studeren en voor het eerst op jezelf gaat wonen, zijn er verschillende opties als het gaat om studentenhuisvesting:

Studentenflats/Appartementen: Gedeelde accommodaties waar studenten individuele slaapkamers hebben en gemeenschappelijke ruimtes delen, zoals keukens en woonkamers.

Studentenhuizen: Huizen die specifiek zijn ingericht voor studenten, waarbij meerdere studenten samenwonen en faciliteiten delen. Mensen die lid zijn van dezelfde vereniging wonen vaak in vereniginshuizen.

Studentenwoningen: Dit zijn woningen die exclusief zijn gereserveerd voor studenten en vaak door onderwijsinstellingen worden beheerd.

Studentenresidenties: Grote gebouwen met individuele kamers voor studenten, vaak met gedeelde voorzieningen zoals keukens en recreatieruimtes

.Privé-verhuur voor studenten: Studenten kunnen ook individuele woningen of appartementen huren op de particuliere huurmarkt.

Het doel van studentenhuisvesting

Het doel is om studenten een geschikte en vaak betaalbare woonruimte te bieden terwijl ze hun opleiding volgen. Dit type huisvesting stimuleert niet alleen sociale interactie tussen studenten, maar biedt ook vaak extra ondersteunende diensten, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor diegenen die een geïntegreerde en gemeenschapsgerichte woonomgeving zoeken tijdens hun studie.

Een jonge student heeft een kamer gevonden door studentenhuisvesting

Veelgestelde vragen over studentenhuisvesting

Meer weten? HIeronder volgt een overzicht met veelgestelde vragen over studentenhuisvesting.

Hoe kom je in aanmerking voor een studentenwoning?

  • Inschrijving bij een onderwijsinstelling: Je moet ingeschreven staan als student aan een universiteit, hogeschool of een andere erkende onderwijsinstelling.
  • Registreren bij woningbureaus: Veel studentensteden hebben speciale woningbureaus of online platforms waar je je kunt registreren, zoals DUWO, SSH of Studentenwoningweb. Registratie kan soms al voordat je daadwerkelijk begint met je studie.
  • Wachttijd: In veel steden is er een wachttijd voor studentenwoningen. Hoe eerder je je registreert, hoe meer kans je maakt.
  • Inkomenseisen: Soms zijn er inkomenseisen of andere criteria waar je aan moet voldoen, vooral bij gesubsidieerde huisvesting.

Wat is een normale prijs voor een studentenkamer?

  • Prijsniveau: De huurprijs van studentenkamers kan sterk variëren afhankelijk van de stad, locatie binnen de stad, grootte van de kamer en of het om een gedeelde woning of een zelfstandige eenheid gaat.
  • Grootstedelijke gebieden: In grote steden zoals Amsterdam, Utrecht of Rotterdam liggen de prijzen doorgaans hoger. Hier kan de huur variëren van ongeveer €400 tot €800 per maand voor een kamer.
  • Andere steden: In kleinere steden of minder centrale locaties kunnen de prijzen lager zijn, soms tussen de €300 en €600 per maand.
  • Inclusief of exclusief: Let op of de prijs inclusief kosten voor gas, water, elektriciteit en internet is. Dit kan een groot verschil maken in je maandelijkse kosten.