Maisonnette

Een maisonnette is een woning in een groter gebouw waar zich meerdere woningen bevinden. Dit kan gaan om een flat of een portiekwoning. Wat essentieel is bij een maisonnette is dat de woning twee verdiepingen heeft.

Wat is een maisonnette?

Het woord maisonnette komt uit het Frans. Het is een verkleining van het Franse woord maison. Ondanks dat een maisonnette erg lijkt op een appartement, is er één essentieel verschil. Een maisonnette heeft namelijk een bovenverdieping. Een appartement heeft dit nooit. Dan zul je wellicht denken dat een maisonnette veel weg heeft van een rijtjeswoning, maar ook daar zitten een aantal belangrijke verschillen. Zo bevindt een maisonnette zich nooit op de begane grond en heeft deze woning geen tuin of zolder. Juist om die redenen is ervoor gekozen om dit type woning een andere naam te geven.

Waar bevinden maisonnettes zich?

In veel gevallen zitten maisonnettes in een gebouw met andere maisonnettes. Toch komt het ook voor dat de woningen enkel met de zijmuren aan elkaar vast zitten en dus geen onder- en bovenburen hebben. Toch zal de maisonnette ook dan niet op de begane grond te vinden zijn. In die gevallen zal er een carport onder de woning zitten, waardoor een maisonnette toch voldoet aan de voorwaarden voor de naam.