Bouwvergunning

Een bouwvergunning, tegenwoordig een omgevingsvergunning genoemd, is een officiële toestemming van de overheid, vereist om bouwwerkzaamheden uit te mogen voeren. Deze vergunning zorgt ervoor dat de bouw voldoet aan de geldende regelgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en ruimtelijke ordening.

Let op! Sinds 2010 heeft de omgevingsvergunning een hoop vergunningen vervangen, waaronder de bouwvergunning. De term bouwvergunning wordt daarom officieel niet meer gebruikt.

Voorbeeld van het begrip "bouwvergunning"

Stel je voor, je wilt een uitbouw aan je koopwoning realiseren. Voordat je begint, moet je een bouwvergunning, lees ook: omgevingsvergunning, aanvragen bij de gemeente. Hierbij toetsen ze of je plannen in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan en andere bouwvoorschriften.

Nuttige informatie over bouwvergunningen voor huurders

Als huurder mag je geen ingrijpende permanente veranderen maken aan je huurwoning. In andere gevallen heb je toestemming nodig van je verhuurder voor bouwkundige aanpassingen. 

Weet jij wat je wel en niet mag veranderen aan je huurwoning? Je leest het hier!

Veelgestelde vragen over een bouwvergunning

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over bouwvergunningen, tegenwoordig omgevingsvergunningen genoemd.

Waar kan ik een bouwvergunning aanvragen?

Een bouwvergunning kun je online via het Omgevingsloket aanvragen.

Hoe lang is een bouwvergunning geldig?

Een bouwvergunning in Nederland is doorgaans onbeperkt geldig. Om zogeheten ''slapende vergunningen'' te voorkomen, kan een omgevingsvergunning wél worden ingetrokken als nog niet tot bouwen is overgegaan. Een omgevingsvergunning verloopt als het bouwen klaar is.

Wanneer bouwvergunning nodig?

Een bouwvergunning is nodig bij het bouwen, verbouwen of slopen van een gebouw, bijvoorbeeld bij het toevoegen van een dakkapel of het veranderen van een draagmuur.

Wat kost een bouwvergunning?

De kosten van een bouwvergunning, ook wel leges genoemd, variëren per gemeente en zijn afhankelijk van de bouwsom. Over het algemeen betaal je een percentage van de geschatte bouwkosten. Let echter wel op: bouwleges kunnen per gemeente duizenden euro's van elkaar verschillen.

Moet ik voor een kleine verbouwing ook een bouwvergunning aanvragen?

Dit hangt af van de aard van de verbouwing. Voor kleine aanpassingen is vaak geen vergunning nodig. Raadpleeg altijd het Omgevingsloket voor advies of doe de Vergunningcheck voor particulieren óf bedrijven.