Wat zijn mijn rechten om in de woning te blijven na een relatiebreuk?

"Ik woon al twee jaar samen met mijn partner in een huurappartement, maar nu onze relatie is geëindigd, vraag ik me af of ik hier kan blijven wonen. Het contract staat op beide namen. Wat zijn mijn opties?"


Als je je in zo'n situatie bevindt, is het belangrijk om je rechten en mogelijkheden goed te begrijpen. Hieronder vind je alle relevante informatie die je kan helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Contractuele medehuur

Wanneer jij en je ex-partner beide het huurcontract hebben ondertekend, is er sprake van contractuele medehuur. Dit betekent dat jullie beiden gelijke rechten en verplichtingen hebben ten opzichte van de verhuurder. Als één van jullie besluit te vertrekken, kan de ander in principe in de woning blijven wonen, mits de huur betaalbaar blijft.

GerelateerdWat zijn de mogelijkheden voor mijn partner om in de woning te blijven als ik zou overlijden?

Gezamenlijke opzegging

Normaal gesproken kan een huurovereenkomst alleen door beide huurders gezamenlijk worden opgezegd. Als één partij het contract opzegt, blijft deze toch aansprakelijk voor bijvoorbeeld de huur, totdat er een nieuwe overeenkomst is met de verhuurder.

LeestipGaan jullie scheiden? Zo vind je snel een nieuwe woning

Rechterlijke beslissing

Als jullie er samen niet uitkomen wie in de woning mag blijven, kan de rechter hierover beslissen. Dit is vergelijkbaar met de procedure bij een echtscheiding.

Huurcontract op één naam

Indien slechts één van jullie het huurcontract heeft ondertekend, heeft alleen die persoon in beginsel recht om in de woning te blijven. De niet-contractuele partner heeft geen directe aanspraak op de woning, tenzij er sprake is van een duurzaam gemeenschappelijke huishouding van minstens twee jaar.

Medehuurderschap aanvragen

Wanneer het huurcontract oorspronkelijk op één naam stond, maar beide partners een duurzame gemeenschappelijke huishouding hebben gevoerd, kan medehuurderschap aangevraagd worden. Dit geeft beide partners rechten op de woning.

Op zoek naar een nieuwe huurwoning? Zó kun je reageren op een huurwoning + voorbeeldbrief

Overeenstemming met de verhuurder

Als jullie samen besluiten wie in de woning blijft, is het belangrijk dit met de verhuurder te bespreken en schriftelijk vast te leggen. Als de verhuurder akkoord gaat met één huurder, wordt de huurovereenkomst voortgezet onder de naam van die persoon.

Inzetten van mediation

Wanneer jullie er samen niet uitkomen, kan mediation een oplossing bieden. Als dit niet werkt, kan de kwestie alsnog aan de rechter worden voorgelegd, die de belangen van alle partijen tegen elkaar afweegt.

Juridische hulp

In complexe situaties kan het raadzaam zijn juridische hulp in te schakelen. Een advocaat kan je bijstaan in het proces en helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Wil je ook een woning huren in 2024? Blijf op de hoogte van de veranderigen op de woningmarkt!

Rechten op huurwoning na relatiebreuk

Jouw rechten bij het blijven wonen in een huurwoning na een relatiebreuk hangen sterk af van de naam of namen op het huurcontract en de afspraken die je met je ex-partner en de verhuurder kunt maken. Wees goed geïnformeerd en zoek indien nodig professionele hulp!