Welke eisen gelden voor het opleveren van mijn woning bij vertrek?

"Ik ga binnenkort verhuizen en vraag me af of ik nog iets moet doen in mijn huidige woning. Ik heb in de loop der jaren enkele aanpassingen gedaan. Moet ik deze ongedaan maken of kan ik ze zo laten?"


Bij het verlaten van je huurwoning is het belangrijk om te weten hoe je deze dient op te leveren. Dit hangt af van diverse factoren, zoals de datum van je huurcontract en de aanwezigheid van een opnamestaat. We zullen hieronder de richtlijnen uiteenzetten.

Wat is een opnamestaat?

Een opnamestaat is een document dat de staat van een huurwoning beschrijft bij het begin van de huurperiode. Het omvat details over de conditie van de woning en eventuele bestaande gebreken, wat dient als referentie bij het einde van de huurovereenkomst.

Opleveren zonder opnamestaat

Als er geen sprake was van een opnamestaat aan het begin van je huurperiode, gelden de volgende regels voor het opleveren van je huurwoning:

 • Huurcontract voor 1 augustus 2003: Zonder opnamestaat moet je de woning in goede staat opleveren. Als je van mening bent dat de woning bij aanvang niet in goede staat was, ligt de bewijslast bij jou.
 • Huurcontract na 1 augustus 2003: In dit geval mag je de woning opleveren in de staat waarin deze zich bevindt, tenzij de verhuurder kan bewijzen dat de woning in een betere staat was bij aanvang van het huurcontract.

Lees ookDit moet jij regelen als je je eerste huurwoning in trekt!

Opleveren met opnamestaat

Was er een opnamestaat bij aanvang van je huurperiode? Dan gelden de volgende regels:

 • Ongeacht de ingangsdatum van je huurcontract, als er een opnamestaat is, dien je de woning conform deze staat op te leveren.
 • Normale slijtage hoef je niet te repareren.
 • Aangebrachte veranderingen met toestemming van de verhuurder mogen blijven, tenzij anders afgesproken.
 • Veranderingen zonder toestemming moeten mogelijk ongedaan gemaakt worden, tenzij deze als een objectieve verbetering worden gezien.

Meer info over de wettelijke bepalingen over huurrecht, ontdek je hier!

Verantwoordelijkheden bij schade en veranderingen

Over het algemeen heb je als huurder de volgende verantwoordelijkheden met betrekking tot het opleveren van je huurwoning:

 • Als je schade hebt veroorzaakt, ben je verplicht deze te herstellen.
 • Grote veranderingen die met toestemming van de verhuurder of rechter zijn gedaan, hoeven niet teruggedraaid te worden, tenzij anders is bepaald.
 • De woning moet schoon en goed onderhouden worden achtergelaten.

Tips voor een soepele oplevering van je huurwoning

Als je binnenkort je huurwoning gaat opleveren, is het tenslotte een goed idee om rekening te houden met de volgende punten:

 • Maak foto's van de huidige staat bij aanvang van de huurperiode voor je eigen administratie.
 • Bespreek voor de start van je huurperiode met de verhuurder wat de verwachtingen zijn.
 • Zorg ervoor dat je eventuele schade herstelt voordat je de woning verlaat.
 • Houd rekening met de wettelijke opzegtermijn en de regels omtrent de oplevering.

Weten aan welke eisen je huurwoning moet voldoen? Duik dan snel in deze blog!

Je huurwoning opleveren

Een goede voorbereiding en duidelijke afspraken met je verhuurder kunnen veel problemen bij het verlaten van je huurwoning voorkomen. Zorg dat je op de hoogte bent van je rechten en plichten, en lever de woning op in een staat die overeenkomt met de gemaakte afspraken of de opnamestaat.