een man plaatst een zonnepaneel

Woningcorporaties verduurzamen huurwoningen in hoog tempo

25 november 2022

Laatste update: 22 maart 2024

Steeds meer woningen krijgen een hoger energielabel. Dit jaar hebben de woningcorporaties 140.000 huurwoningen verduurzaamd, dat wil zeggen geïsoleerd en beter bestand gemaakt tegen tocht en kou om hoge energiekosten te voorkomen. Daarvan heeft de helft nu energielabel B. In totaal hebben woningbouwcorporaties nu 2,1 miljoen huurwoningen in beheer. 

Inhoudsopgave

  Huurwoningen verduurzamen

  Met de verduurzaming van huurwoningen worden deze verlost van energielabel E, F en G. Met het verduurzamen en aardgasvrij maken van huurwoningen wordt de energierekening lager. Ook dragen woningbouwverenigingen zo bij aan de energietransitie en daarmee aan het terug dringen van de uitstoot van CO2.

  Verduurzamen is een grote opgave

  Het verduurzamen van alle huurwoningen in Nederland is een grote opgave. Het is dan ook logisch dat het nog even duurt voordat deze doelstelling behaald is. Maar woningbouwcorporaties lopen voorop in het verduurzamen van woningen.

  Energiebesparende maatregelen

  Om huurwoningen energiezuiniger te maken laten woningbouwverenigingen vaak de daken, kozijnen en ramen isoleren. Ook worden er zonnepanelen en duurzame installaties voor verwarming en kraanwater geplaatst zoals een warmtepomp en worden er andere verduurzamingstechnieken ingekocht. Hiermee wordt het energielabel van huurwoningen verhoogd en worden de energiekosten verlaagd.

  Verschillende huisjes bij elkaar

  In 2030 geen woningen meer met een laag energielabel

  Om ervoor te zorgen dat er over vijf jaar geen sociale huurwoningen meer zijn met een laag energielabel moeten er nog 240.000 huurwoningen verduurzaamd worden. In 2030 mogen er ook in de particuliere sector geen woningen met een laag energielabel meer verhuurd worden.

  Wat kun je zelf doen

  Als huurbazen of woningcorporaties het verduurzamen uitstellen kunnen huurders zelf ook een aantal dingen doen om een huurhuis te verduurzamen. Bijvoorbeeld elektrisch gaan koken, een waterbesparende douchekop aanschaffen of korter douchen, gloeilampen vervangen door led-lampen en dikke gordijnen ophangen. Wie zelf de rekening betaalt voor gas, water en licht kan ook overstappen op een groene energieleverancier. Wil je graag advies over je huurwoning verduurzamen, dan kun je ook een energiecoach inschakelen.

  Subsidieregeling verduurzaming

  Met de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) kunnen private verhuurders investeren in woningverduurzaming. Sinds april 2022 kunnen particuliere verhuurders deze subsidie aanvragen. Met de subsidie-aanvraag kunnen zij energieadvies inwinnen, energiebesparende maatregelen nemen of onderhoud verrichten. Voorwaarden zijn wel dat het niet gaat om een nieuwbouwwoning, en dat de hoogte van de huurprijs onder de liberalisatiegrens valt. Ook moet het gaan om een zelfstandige woonruimte en mag het geld niet gebruikt worden voor een aanbouw.

  Lees ook: Wie betaalt de energierekening voor een huurwoning?