Watt naar kWh berekenen

Wil je weten hoeveel energie jouw apparaten verbruiken? Dan kun je dat eenvoudig berekenen door Watt naar kWh te berekenen. Om dit zo eenvoudig mogelijk te maken hebben wij voor jou een calculator gemaakt. Met deze calculator kun je in een handomdraai Watt naar kWh en KwH naar Watt omrekenen. Daarnaast zie je ook meteen een indicatie van de energiekosten. Die kosten zijn momenteel €0,33 cent per kWh.


Wattage naar kilowattuur berekenen

Hoeveel energie verbruikt jouw apparaat? Met onze calculator bereken je gemakkelijk het aantal Watt naar kWh en andersom. 

Bereken in 3 stappen:

  1. Vul het wattage (W) van jouw apparaat in of voer het aantal kWh in.
  2. Kies de eenheid (kWh of Watt).
  3. Klik op "Bereken".

Met onze calculator kun je:

  • Het energieverbruik van al jouw apparaten berekenen.
  • Duurzamere keuzes maken met betrekking tot jouw energieverbruik.

De calculator op deze pagina helpt je om het energieverbruik in kWh te berekenen. Je kan de calculator ook gebruiken om het energieverbruik in kWh te berekenen op basis van het wattage (W) van een apparaat. De calculator is gebaseerd op de formule: kWh = Watt / 1000.

Energiekosten berekenen

De formule voor het berekenen van de energiekosten is: Energiekosten = kWh x energieprijs. Op het moment van schrijven zijn de kosten voor 1 kWh €0,33 in 2024

Tips om energie te besparen:

  • Gebruik energiezuinige apparaten.
  • Schakel apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt
  • Gebruik ledlampen.
  • Verlaag de temperatuur van je cv-ketel.

Wil je weten hoe je nog meer kan besparen? Bekijk de tips om energie te besparen.

Wat is Watt

Watt (symbool: W) is de eenheid van vermogen in het internationale systeem van eenheden (SI). Het vertegenwoordigt de snelheid waarmee energie wordt gebruikt of geproduceerd. Een watt is gedefinieerd als één joule per seconde. In praktische termen betekent dit dat als een apparaat één joule energie gebruikt in één seconde, het een vermogen heeft van één watt.

Vermogen kan betrekking hebben op hoe snel een apparaat elektrische energie verbruikt, hoe snel een machine mechanische arbeid kan verrichten, of de snelheid waarmee energie in een andere vorm wordt omgezet, zoals warmte. Bijvoorbeeld, een gloeilamp met een vermogen van 60 watt verbruikt 60 joules elektrische energie per seconde wanneer deze is ingeschakeld. Hoe hoger het wattage, hoe meer energie het apparaat per tijdseenheid gebruikt of produceert.

Wat is kWh

KWh staat voor kilowattuur, een eenheid van energie die wordt gebruikt om het elektriciteitsverbruik te meten. Eén kilowattuur komt overeen met de hoeveelheid energie die wordt gebruikt wanneer een apparaat met een vermogen van 1 kilowatt (1000 watt) één uur lang werkt. Het wordt vaak gebruikt om het energieverbruik van huishoudelijke apparaten, elektrische voertuigen en andere elektrische apparaten te meten en in rekening te brengen.

Kilowattuur zie je vaak op je energierekening. In 2024 is de prijs ongeveer 33 cent per kWh.

Op elk elektrisch apparaat staat hoeveel watt het gebruikt. Als je bijvoorbeeld een stofzuiger van 2000 watt hebt, dan verbruikt die na een half uur 1 kWh. Als je weet hoeveel stroom iets gebruikt, kun je makkelijk uitrekenen wat dat kost, of dat nu per uur, dag of jaar is. En als je weet hoeveel kWh iets verbruikt, kun je ook makkelijker besparen op je stroom.