Onroerend goed

Onroerend goed, ook wel een onroerende zaak genoemd, verwijst naar gebouwen of constructies die verbonden zijn met de grond. Het woord "onroerend" betekent in dit geval niet-bewegend. Een andere term die vaak gebruikt wordt om onroerend goed aan te duiden, is vastgoed. Het woord "vast" verwijst naar het feit dat het object niet verplaatsbaar is en op de grond staat.

In veel gevallen wordt nog steeds gesproken over onroerend goed. Deze benaming is alleen niet helemaal correct. Inmiddels spreekt de wet over een onroerende zaak. Het gaat hierbij om een gebouw of werk dat verbonden is met de grond. De term onroerend is dus uit te leggen als niet-bewegend. Een andere term die veel gebruikt wordt om onroerende zaken te benoemen is het vastgoed. Hierbij slaat het woord 'vast' op het niet verplaatsbare object dat op de grond staat.

Wat zijn onroerende zaken

Onroerende zaken hebben een belangrijke rol in de hedendaagse maatschappij waar mensen zich vaak op één plek settelen. Ze hebben hiervoor een huis nodig. Dat huis is een onroerende zaak. Je kunt ervoor kiezen om een huis te kopen, maar je kunt ook een huis huren. Het huis is in dat geval van iemand anders en die verhuurt het voor een vast bedrag door aan jou.

Wat zijn roerende zaken

Nu duidelijk is wat de onroerende zaken zijn, vraag je je wellicht af wat dan de roerende zaken zijn. Onder roerende zaken verstaat men dingen die wél verplaatst kunnen worden. Denk hierbij aan meubels en spullen, zoals bijvoorbeeld een bank, kast of bed. In sommige gevallen huren mensen een gemeubileerde woning en huren zij dus zowel een onroerende zaak als roerende zaken. Bij de koop van een huis is het soms verwarrend wat wel tot de roerende zaken gerekend kan worden en wat niet. Als een kast bijvoorbeeld vastgemaakt is aan de wand, is die kast in theorie niet te bewegen. Om verwarring te voorkomen is het voor zowel verhuurder als koper belangrijk om hier vooraf duidelijke afspraken over te maken, zodat er geen spullen meegenomen worden die eigenlijk bij het huis horen.