Maisonnette woning

Een maisonnette is een woning in een groter gebouw waar zich meerdere woningen bevinden. Dit kan gaan om een flat of een portiekwoning. Wat essentieel is bij een maisonnette is dat de woning twee verdiepingen heeft. Maisonnettes hebben vaak een interne trap die de verdiepingen met elkaar verbindt.

Inhoudsopgave

  Oorsprong van het woord

  Het woord maisonnette komt uit het Frans. Het is een verkleining van het Franse woord maison. Ondanks dat een maisonnette erg lijkt op een appartement, is er één essentieel verschil.

  Bovenverdieping

  Een maisonnette heeft namelijk een bovenverdieping. Een appartement heeft dit nooit. Dan zul je wellicht denken dat een maisonnette veel weg heeft van een rijtjeswoning, maar ook daar zitten een aantal belangrijke verschillen.Zo bevindt een maisonnette zich nooit op de begane grond en heeft deze woning geen tuin of zolder. Juist om die redenen is ervoor gekozen om dit type woning een andere naam te geven.

  Bekijk ook: Dit zijn jouw rechten en plichten als huurder.

  Voordeel van een Maisonnette woning

  Over het algemeen biedt een maisonnette de voordelen van een appartement, zoals compact wonen en het delen van voorzieningen in het gebouw, terwijl het ook het extra voordeel heeft van een aparte bovenverdieping.

  Meer ruimtelijkheid

  Dit kan bijvoorbeeld resulteren in meer privacy of een gevoel van ruimtelijkheid binnen de woning. Maisonnettes zijn te vinden in diverse stedelijke en voorstedelijke gebieden en zijn een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een woning met meerdere verdiepingen, maar geen traditionele rijtjeswoning of vrijstaand huis willen.

  Een Maisonnette woning bij zonsondergang

  Veelgestelde vragen over een maisonnette woning

  Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over een maisonnette woning.

  Hoe heet een huis met 2 verdiepingen?

  Een huis met twee woonlagen wordt doorgaans een eengezinswoning, "duplexwoning" of "maisonnette" genoemd, afhankelijk van de specifieke structuur en situatie.

  Waar bevinden maisonnettes woningen zich?

  Maisonnettes bevinden zich vaak in grotere gebouwen zoals appartementencomplexen of flatgebouwen. Ze kunnen op verschillende verdiepingen gelegen zijn, niet per se alleen op de begane grond of bovenste etages. Kenmerkend voor een maisonnette is dat het meerdere woonlagen binnen hetzelfde gebouw omvat, verbonden door een interne trap. Ze zijn vooral populair in stedelijke gebieden waar de ruimte beperkt is en de behoefte aan meer woonruimte binnen een compacte opzet groot is.