Maisonnette woning

Een maisonnette is een woning in een groter gebouw waar zich meerdere woningen bevinden. Dit kan gaan om een flat of een portiekwoning. Wat essentieel is bij een maisonnette is dat de woning twee verdiepingen heeft.

Het woord maisonnette komt uit het Frans. Het is een verkleining van het Franse woord maison. Ondanks dat een maisonnette erg lijkt op een appartement, is er één essentieel verschil.

Een maisonnette heeft namelijk een bovenverdieping. Een appartement heeft dit nooit. Dan zul je wellicht denken dat een maisonnette veel weg heeft van een rijtjeswoning, maar ook daar zitten een aantal belangrijke verschillen.

Zo bevindt een maisonnette zich nooit op de begane grond en heeft deze woning geen tuin of zolder. Juist om die redenen is ervoor gekozen om dit type woning een andere naam te geven.

Waar bevinden maisonnettes woningen zich?

In veel gevallen zitten maisonnettes in een gebouw met andere maisonnettes. Toch komt het ook voor dat de woningen enkel met de zijmuren aan elkaar vast zitten en dus geen onder- en bovenburen hebben.

Toch zal de maisonnette ook dan niet op de begane grond te vinden zijn. In die gevallen zal er een carport onder de woning zitten, waardoor een maisonnette toch voldoet aan de voorwaarden voor de naam.

Over het algemeen biedt een maisonnette de voordelen van een appartement, zoals compact wonen en het delen van voorzieningen in het gebouw, terwijl het ook het extra voordeel heeft van een aparte bovenverdieping.

Dit kan bijvoorbeeld resulteren in meer privacy of een gevoel van ruimtelijkheid binnen de woning. Maisonnettes zijn te vinden in diverse stedelijke en voorstedelijke gebieden en zijn een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een woning met meerdere verdiepingen, maar geen traditionele rijtjeswoning of vrijstaand huis willen.