Bungalow

Een bungalow is een type laagbouwwoning met meestal één verdieping. Het woord "bungalow" is afkomstig uit het Hindi en betekent oorspronkelijk "Bengaalse stijl huis". Bungalows hebben doorgaans een compacte en eenvoudige ontwerpstijl, met een open plattegrond en een directe toegang tot de buitenruimte.

Inhoudsopgave

  Kenmerken van een bungalow

  Kenmerkend voor een bungalow is dat alle belangrijke leefruimtes zich op dezelfde verdieping bevinden, waardoor er geen trappen zijn. Dit maakt bungalows ideaal voor mensen die geen trappen willen of kunnen gebruiken, zoals ouderen of mensen met mobiliteitsbeperkingen.

  Lees ook: Tiny house, iets voor jou?

  Architectonische stijlen

  Bungalows kunnen verschillende architectonische stijlen hebben, zoals modern, traditioneel, koloniaal of vakantie-achtig. Ze kunnen vrijstaand zijn of deel uitmaken van een bungalowpark of een woonwijk. Bungalows zijn populair als vakantiehuizen, maar ze worden ook vaak als permanente woningen gebruikt.

  Gelijkvloerse ontwerpt

  Vanwege hun gelijkvloerse ontwerp bieden bungalows meestal gemakkelijke toegang tot buitenruimtes, zoals een tuin, terras of veranda. Ze worden vaak gewaardeerd vanwege hun gezelligheid, functionaliteit en de mogelijkheid om op één niveau te wonen.

  Bungalow huren

  Wil jij graag een bungalow huren? Bij Huurstunt kun je in het woningoverzicht eenvoudig filteren op dit woningtype, zodat je in een handig overzicht ziet wat er te huur aangeboden wordt.

  Moderne bungalow in Nederland

  Veelgestelde vragen over een bungalow

  Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over een bungalow.

  Wat is een semi-bungalow?

  In sommige gevallen heeft een bungalow een kleine ruimte op de eerste verdieping. De bungalow wordt in die gevallen geen huis genoemd, maar een semi-bungalow. Bungalows bevinden zich voornamelijk op zogeheten bungalowparken. Vooral rond 1970 zijn deze parken gebouwd en deze huisjes dienen voornamelijk als recreatiewoning. De huurders van deze recreatiewoningen zullen soms moeten betalen voor gezamenlijke faciliteiten, zoals bijvoorbeeld een zwembad. Het onderhoud van deze faciliteiten zal dan vallen onder de Vereniging van Eigenaars.

  Mag je permanent wonen in een recreatiewoning?

  Aangezien veel bungalows recreatiewoningen zijn, is hier de nodige regelgeving voor. Je mag bijvoorbeeld maar in enkele gemeentes permanent in een recreatiewoning wonen. De reden dat je een bungalow in een bungalowpark niet als woonhuis mag gebruiken is dat deze bungalows soms in kwetsbaar gebied staan, waar permanente bewoning voor schade kan zorgen. Het is volledig afhankelijk van het bestemmingsplan van de gemeente of je permanent in de bungalow mag blijven. Soms wordt er ook een gedoogbeleid gehandhaafd, wat inhoudt dat er een oogje wordt dichtgeknepen als iemand permanent verblijft in een recreatiewoning. Vraag bij jouw gemeente na wat de regels zijn over het permanent bewonen van een recreatiewoning.