Afvalstoffenheffing

In Nederland betaal je afvalstoffenheffing als je een huis huurt of koopt. Deze heffing wordt gebruikt voor het betalen van de huisvuilophaaldienst. Iedereen betaalt een bedrag op basis van de grootte van het huishouden. Waarom dit is, hoe dit precies werkt en hoe het zit bij het huren van een kamer leggen we je graag uit.

Wat is afvalstoffenheffing?

In Nederland betalen we afvalstoffenheffing, zodat de gemeente genoeg geld heeft om huisvuil op te kunnen halen. Deze heffing kan een vast bedrag zijn, berekend worden op basis van de grootte van je huishouden of door Diftar. De vuilniswagens rijden natuurlijk niet voor niets. Ook wordt dit geld gebruikt, zodat huisvuil gerecycled kan worden. Wist je bijvoorbeeld dat van oud plastic weer nieuw plastic gemaakt wordt en dat nieuw papier voor 80% uit oud papier bestaat?

Wanneer betaal je afvalstoffenheffing?

Elk jaar ontvang je van de gemeente waar je woont een aanslag. Hierin staat het bedrag dat je de gemeente verschuldigd bent dat jaar. Je kunt het in één keer betalen of dit in termijnen doen. Meestal wordt het bedrag dan opgedeeld in tien termijnen.

Betaalt de huurder of verhuurder afvalstoffenheffing?

De bewoner van een woning krijgt de aanslag voor de afvalstoffenheffing. In het geval van een huurwoning met een eigen voordeur, is dit de huurder zelf. Huur je echter maar een gedeelte van een woning, dan gaat de aanslag naar de verhuurder. Die kan op zijn beurt wel besluiten om de kosten te verwerken in de huurprijs.

Wat kost afvalstoffenheffing?

De kosten voor afvalstoffenheffing variëren per gemeente. Log in bij de Belastingdienst om jouw heffingen te achterhalen. De bedragen van de 10 grootste gemeenten zetten we hieronder voor je op een rij (prijspeil 2020).

Gemiddelde afvalstoffenheffing in 10 grootste gemeenten van Nederland

Gemeente

Heffing

Gemeente

Heffing

Amsterdam

€ 246

Groningen

€ 283

Rotterdam

€ 336

Tilburg

€ 282

Den Haag

€ 275

Almere

€ 378

Utrecht

€ 226

Breda

€ 276

Eindhoven

€ 231

Apeldoorn

€ 319

 

Kan ik een (gedeeltelijke) kwijtschelding voor afvalstoffenheffing krijgen?

Als je niet veel inkomen hebt, kun je in sommige gevallen een kwijtschelding aanvragen. Dit doe je bij het belastingkantoor van jouw gemeente. Per geval kijkt de gemeente dan of je in aanmerking komt voor deze kwijtschelding.